ReceptTagged , , , ,

Fluffiga sufflèplättar

God fredag! Här kommer receptet på den efterlängtade fluffiga suffléplättar som jag har experienterat med i nästan hela två veckor! Jössös! Nu kan jag receptet utantill 🙂

Thaimorsans fluffiga suffléplättar

Jag hade grundat ett recept, testade igen med mer ägg, igen med mer bakpulver och igen med mjölk i stället för yoghurt. Receptet är baserad på vad jag hade hemma och jag har därför bara använt Manitoba Cream mjöl. Grundreceptet blev ändå bäst av alla gångerna i både smaken och konsistensen. Tilda mumsade gladeligen dagligen plättarna som mellanmål. Hon gillar att äta pannkakor med sylt och grädde men hon äter gärna dessa plättar som de är. De påminner om sockerkaka men med mindre socker. De är nästintill fettfria då de är utan olja eller smör men lite olja finns ju i majo. De smular inte alls och därför lätt att hålla i och att ta med på utflykt men de kan förstås tappa fluffigheten.

Jag har testat med mjölk och det blev inte gott, de blev platta forttare och torrare! Mer bakpulver smakade konstig och med 1 extra ägg smakade ju också mer ägg. Jag har inte provat med mer mjöl som t ex 1dl extra men kan tänka mig att det blir då som en sockerkaka.

Fluffiga suffléplättar

(8 plättar, 30 min)


Ingredienser:
2 ägg (separera äggulor och äggvitor)
1 dl yoghurt Vanilj (Valio)
1 dl mjöl (Manitoba Cream mjöl/Vetemjöl Special/vetemjöl)
1/2 dl florsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk saft av citron
(1 msk japansk majonäs/vanlig majo)

Du behöver:
2 bunkar, 1 visp (helst elvisp/ballongvisp), slickepott/sked, stekpanna gärna en non-stick, lock till stekpannan

Så gör du:


Separera äggulor från äggvitor och lägg de i varsin bunke. Rör ihop äggulorna med resten av ingredienserna UTOM citronsaften till en slät smet. Vispa äggvitorna med citronen hård (så hård att du kan vända upp och ner på bunken över ditt huvet).

Vänd ner de uppvispade äggvitorna i smeten

Du ska genast vända riktig varsam den uppvispade äggvitan lite i taget i smeten, för att behåll luftbubblorna. Alltså INTE röra/iblanda runt. Lyft upp smeten från botten och vänd, vänd vänd, lyft upp, vänd, vänd…

Ha i lite olja i stekpannan och torka av med papper. Värm stekpannan på låg-medelvärme. Klicka i 2 – 4 plättar och stek med lock på i 2 min (eller till de har stelnat). Vänd och stek 1 min på andra sidan eller skippa, som du vill.

Servera med sylt och grädde, Nutella eller varför inte lönnsirap på ett smörklick. Gott med banan, jordgubbar och bär. Njut!


Du kan såklart göra stora pannkakor och skära upp. Varför inte göra dubbla plättar på varandra genom att klicka på med mer smet innan du vänder, dock blir de inte mer fluffig då.  Prova med utstansningsring för höga och tjockre plättar/kaka. Glöm inte lock.

Lämna gärna kommentar om du har testat receptet 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge