Anka som huvudrätt för nyårsmenyn

Här gjorde jag världens lättaste maträtt och med få ingredienser. Ankbröst går bra som fryst och kan köpas hos många asiatiska matbutiker. Det kostade då 149kr/kg och i en förpackning är det ett par ankbröst. Jag köpte två förpackningar som gick på ca 200kr tillsammans.

Frukt i maten gillar jag och till anka brukar det vara apelsinsås eller sky typ ”duck a l’orange” men björnbärssås eller blåbärssås passar utmärkt. Varför inte kombinerar båda björnbär och blåbär tänkte jag då vi hade massa frysta bär hemma.

Polkabetor tycker jag är festligt men de blev lila/grå i ugnen, skulle ha hållit mig till rödbetor och gulbetor! Ni får bestämma själva vad ni vill äta till 🙂 Förslag är rårakor, hasselbackpotatis, potatiskaka…om ni vill ha potatis alltså ?

Five-spices ankbröst med polkabetorsallad och björnbär-blåbärssås

4 st ankbröst, färska/tinade
salt & sv.peppar
Five-spice, malen

Polkabetorsallad
1 kg polkabetor alt. en mix av olika betor och/eller rotfrukter
Mixsallad (t ex babyspenat, ruccola, mangold)
(Hackade nötter t ex pistage, mandlar…kan uteslutas)
Salvia, torkade eller färska
Olivolja/rapsolja

Björnbär- och blåbärssås
1 pkt björnbär frysta 250g, tinade
1 pkt blåbär frysta 250g, tinade
1 rödlök, fintärnade
1 dl rödvin/vittvin
1/2 dl viltfond, koncentrat (alt. 2,5 dl stark kycklingbuljong)
2 msk Creme di Balsamico
Salt, svartpeppar ev. socker
Smör & olja
(Sky från ankan i ugnen)
Sil, så att du kan passera såsen och tar bort kärnorna mm.
stavmixer eller blender behövs

Sätt ugnen på 125 grader. 

1. Prepp

Ankbröst: tina, skölj av om det är mycket blod, torka med hushållspapper. Snitta diamanter/rutor på ankskinn och klappa in salt, peppar och five-spices på båda sidorna

Betor: Skala betor, skär de som du vill men bara de är lika stora för att alla bitar bli lara samtidig. Olja, salta och krydda med salvia. Blanda.

2. Tillagning

Bryn ankbrösten på medelhög värme dvs. hetta upp stekpannan UTAN fett, lägg i max 2 st rumstempererad ankbröst med skinnsidan neråt. Stek i 2-3 min/sida. Kör klart i ugnen i 40 – 60 min och innetemperatur runt 68 grader för rosa anka men ej blodig. Kör de längre eller högre temp så kan ankan blir för well done, grå och trist! Ta ut ankbrösten, låt vila i folie i minst 5 min innan servering. 

Betor: 200 grader i mitten av ugnen i 30 min

Sås: värm upp fett i en kastrull, fräs rödlök i 5 min, i med vinet och låt koka i 5 min. Sedan i med bären, viltfonden och låt puttra i 10 min. Mixa såsen i en blender eller med en stavmixer. Passera såsen genom en sil och rör runt med hjälpt av en sked. Sätt såsen tillbaka på plattan å, värm upp och smaksätt med 2 msk creme di balsamico och om det behövs salt och socker. Såsen kan stå på lägsta värme med lock tills det är dags för servering.