Det här med trots. Tilda har blivit extra trotsig och har kort stubin, skriker och gråter för allting och ingenting. Hon VÄLJER att inte lyssna på vad någon säger när hon är igång och säger emot om allting när hon inte får som hon vill. Oftast är det som att hon har vaknat på felsida och hela dan är förstörd och allting går fel. Det värsta är nog att hon gråter, gnäller och tjatar på samma gång. Sedan går det över till att hon skriker så högt och allt hon kan. Jag har mina metoder men det funkar oftast men inte alltid. 

Igår bråkade hon med Måns på morgonen och ville se den tecknade serien Doctor McStuffin på tvn i farmorskök. Det slutade med att Måns kom ner med Tilda till mig och hon fortsatte tjata. Tålamod alltså. Hon vägrade acceptera att det inte fanns eller gick att se den på tvn och vägrade se den i iPad där hon faktisk kan se. Men när jag tillslut sa att jag ville också se och försökte avstyra det då blev det bättre. Jag satt med henne i mitt knä och höll om henne hård tills hon lugnade ner sig. Plöstligt hoppade hon och ville gå äta frukost.

Vid lunchtid så skulle vi åka hem till Göteborg. Då hade hon ändrat sig och ville inte åka hem, och bråkade. Och Måns sa att hon kan ta med farmor hem! Det blev ett nytt tjat…att farmor ska följa med hem. 

Och på kvällen ville hon ha Brago bokstavskex före maten nu nu nu. Hon tjatade säkert i en timme och ville öppna paket. Vi sa att hon skulle FÅ EFTER maten, då skulle hon såklart INTE ha mat och skrek ”joo, jag fåååår!”. Efter många långa skrik så dammade jag till Bragopaket och den blev lite bucklig. Jepp, det hjälpte inte vara snäll och prata snäll med henne, så ”badcop” kom fram och då blev det pappa favoriten hon vände sig till och tröstade. Tilda pekade på mig och berättade för pappa ”det var HOOOON, det var MAMMA som gjorde det… mina KEX!”. Det blev en liten öppning på kartongen och hon tog chansen. Hon pillade upp den tills hon fick ut kexpåsen MEN hon öppnade inte den, bara tittade och lade tillbaka! Plöstligt gick hon och ville grilla korv med pappa. Hon fick leka och äta kexen efter maten som jag sa. Då hade hon till och med glömt kexen. 

Det jobbigaste är när hon är uppe i varv och skriker. Då låser jag in mig med henne i badrummet och jag sitter på min lilla pall och blockerar dörren. Jag låter henne skrika klart tills hon har lugnat ner sig. Det har hänt att vi bara sitter och stirrar på varandra i 10-15 min, ibland är vi där längre. Oftast funkar det att jag håller om henne även hon försöker sliter sig loss men pratar lugn med henne. 


Vad gör man liksom? Måns kör även det här med frågor på frågor på frågor och det blir tjat i mina öron. Han säger t ex ”vad vill du? Vad ska jag göra?” när hon har redan sagt och tjatat om vad hon vill. Då blir hon frustrerad. Sedan ballar ”den snälla pappan” också ur. Då blir jag ond och ”badcop” igen och vet så mycket om barn enl. honom. Nej, jag vet om MITT barn och vi måste lära oss lyssna också. 

Det är nästan att jag skulle behöva låta Måns sitta i mitt knä också och lugna ner sig! Haha! Skämtar bara…men ja, du förstår säkert. 

Vi får börja läsa boken ”fem gånger mer kärlek”… och räknar till 1000! Tålamod, tålamod. Hela familjen här är som Dr.Jekyll och Mr.Hyde. Det är bara bebisen Penny som är glad men bara mamma (=maten) är i närheten.