Sommarrullar1

Färska vårrullar – Asian style fredagsmys!

Lästid: 5 min

Färska vårrullar istället för tacos?

Varför tacos när du kan äta asian style! Färska vårrullar är lätt att göra och orkar du inte rulla de i förväg så kan du köra tacos-style dvs att alla får rulla sina rullar medan ni umgås. Det gäller att inte ha för mycket i rullarna bara då de kan lätt spricka. Dessa rullar är precis som de heter… de ska vara färsk-gjorda, bör rullas och ätas direkt eller de närmaste timmarna.

Igår i en stor matgrupp på Facebook svarade jag lite på frågor kring färska vårrullar och det blev roten till detta inlägg. Bilderna är från 2015 och jag hade visst aldrig skrivit något recept innan. Så tokigt va!

Tänk också på att FÄRSKA rullar skall helst göras à la minute dvs. äts färsk…bums. Fast om du ska ha fest då vill du säkert göra de i förväg. Då kan du plats de och ha i kylen men du ska t ex göra de under eftermiddag och äta de på kvällen för annars blir de rätt så äckliga. Rispappren blir hårda och det är som att tugga på plast!

 

Färska vårrullar

Färska vårrullar

 

Färska summer rolls
Förberedelser
30 minuter
Tillagningstid
30 minuter
Total tid
1 t
 

Färska vårrullar med sweetchili räkor, rättika, morötter, paprika, gurka, isbergssallad, mynta, gräslök, thaibasilika, glasnudlar och plommonsås. Koriander också i några rullar för min kära sambo Måns klarar inte av koriander. Summer rolls är bombarderade med fräscha grönsaker och örter. Väldigt gött för själen!

Maträtt: Fingermat, Förrätt, Sällskapmat
Kök: Asiatisk
Nyckelord: färska vårrullar, Sommarrullar, summer rolls, vårrullar
Portioner: 4 Pers
Författare: Siranee | Thaimorsan.se
Ingredienser
  • 12 st Rispapper
  • 50-100 g Glasnudlar (alt. risnudlar, sjögräsnudlar)
  • 1 skvätt Sweet chilisås (eller annat sås som du gillar)
Grönsaker
  • 1/4 st Rättika
  • 1 st Morot
  • 1 st Röd paprika
  • 1/2 - 1 st Gurka
  • 1 huvud Isbergssallad
Färska örter i rullarna & som tillbehör
  • 1 kruka Gräslök
  • 1 kruka Koriander
  • 1 kruka Mynta
  • 1 kruka Thai söt basilika
Soja-lime dippsås
  • 1/2-1 dl Ljus sojasås (t ex Maggi, finns på Willys)
  • 1/2-1 dl Vatten
  • 1/2-1 st Lime (alt. 1 msk Risvin eller Mirin, efter tyckte)
  • 1-2 st Röd chili
  • 1 nypa Sesamfrö (gärna rostade)
Protein: Räkor, kyckling, tofu... vad du föredrar!
Instruktioner
Preppa, preppa den här maträtten kräver inte så mycket tillagning...
  1. Glasnudlar/risnudlar

    Blötlägg nudlar till de blir mjuka, lägg de sedan i kokande vatten. Du kan också koka de direkt i några minuter till de blir genomskilliga. Elelr så följer du anvisnigar på paketet, gör vad som känns bäst. 


    Det är lätt att överkoka nudlar de så var varsam. Spola de sedan med kallt vatten och ge de lite rapsolja/olivolja så de inte klibbar ihop. Här kan du även smaksätta glasnudlarna med lite soja eller sweetchilisås. Blanda gärna i lite gräslök också. Gott!


  2. Grönsaker

    Strimla allt utom isbergssallad som du skall ta ut blad för blad och riv/dela. Det är om du vill ha de underst. 


  3. Färska örter

    Plocka bladen på koriander, mynta och söt basilika. Skär gräslök i ca 5 cm bitar. 


  4. Dippsås

    Blanda ihop allting utom sesamfrö som du strö på sist. Du bör smaka av och anpassar efter ditt eget smak men här sträver vi efter sältan och syran. Du kan även ha i lite mirin för sötma. Sojan spä du ut med vatten lite i taget och smaksätt med safte av nypressad lime. Vill du ha en hetta så låt chilin stå och dra i minst 15 min. 


  5. Sweet chili räkor

    Om du väljer att ha räkor eller kyckling så kan du marinera de i ca 30 min innan.  

Dags att äta!
  1. Väljer du att rulla de i förväg så...

    Koka upp vatten, låt svalna till fingervarmt.

    Doppa ett rispapper åt gången i vattnet. Det skall mjukna precis så att du kan vika ihop. Lägg ut det på en fuktig skärbräda (för annars klibba det). Lägg på en  lagom näve av din fyllning mitt på rispappret. Börjar först med isbergssallad, sedan nudlar, protein och strimlade grönsaker och färska örter. Vik upp nodre kanten och rulla ifrån dig ett varv, vik in sidorna och rulla till en rätt så tight rulle. 

  2. Taco-style.... alla rullar sina!

    Jag brukar ha en 28cm stekpanna med ljummet vatten i mitten av bordet. Alla ingredienser på bordet som alla kan plocka själva. Såser på plats. 

Noteringar

Andra dippsåser:
Plommonsås, Hoisinsås och jordnötsås är också goda att dippa i. Plommonsåsen har en sötsurlig smak medan Hoisinsås är lite tjockare och söt med en sälta. Båda såserna finns att köpa i asiatiska matbutiker men Hoisin har jag sett på ICA och Willys också. Så kolla i din butik.

Skulle du sakna något i receptet eller undrar över något så är jag bara en kommentar bort, eller så kan du maila mig. Det är med att skriva recept…  jag vill att det ska bli bra men i mycket i asiatisk mat så LAGAR MAN MAN MED KÄNSLA. Så jag kan inte säga för många gånger att du måste lära dig om vad du gillar för smak. Vissa gillar med sälta och andra vill inte ha socker. Du anpassar och vill du äta neutrala smaker så är det helt ok. Jag sockrar inte min mat mer än en italienare sockra sin tomatsås….dvs en nya socker gör rätt mycket 🙂

Sugen på mera recept? Kolla mitt bästa och mest sökta inlägg dagligen… PAD THAI!

Lämna en kommentar

CommentLuv badge