Vi är i Covid-19 tider och det råder brister om handsprit som är slut överallt. Det var på nyheterna om ett bråk på Apoteket då en man inte fick sin handsprit eftersom det var slut!

The Absolut Company som tillverkar Absolut Vodka har outat att de vill hjälpa till med att tillverka sprit för att göra handsprit om staten hjälper med andra komponenter. Företaget gör redan egna handsprit för förbrukning inom företaget.

Du kan också tillverka egen handsprit!

Efter lite googlandet hittade jag samma recept för att göra egen handsprit med T-röd, vatten och Glycerol. Men Jag har en bättre lösning!

Observera att man rekommenderar tvål och vatten men handsprit bör tas om det inte finns tillgång till vatten och tvål!

Jag trodde att jag skulle behöva köpa T-röd och Glycerol som många sajter och nyhetssidorns har delat receptet om hur man gör en egen handsprit. Sedan kom jag på att vi har ju Isopropanol som innehåller 99.5% alkohol. Jag köpte 3 flaskor för typ 350kr förra vintern för att blanda som spray mot isbildning på bilrutorna. Det var också något ”gör det själv / DIY” jag kollade upp och ville testa.

Det bör innehålla minst 60% alkohol i handsprit för att döda bakterier och virus!

Sprit som Isopropanol och Etanol kan användas och förekommer oftast i kombination. Det torkar ut huden så det behövs fett eller något med glid och mjukglrande, därför bör man tillsätta Glycerol.

Glycerol/Glycerin finns på Apoteket men de verkar ha tagit slut överallt. Då får men kolla upp annanstans. Jag har hittat massor när jag googlade. Det finns också vegetarisk Glycerin och man brukar hitta Glycerin i de flesta hudvård- och hårhudsprodukter, även vid produktion av mat och vintillverkning eller som smörjmedel etc.

Så här gör du den bästa handspriten med 2 ingredienser!

2/3 delar Isopropanol 99.5%
1/3 del kokosolja

Du behöver såklart en liten flaska. Stoppa ingredienser i flaskan och skaka tills kokosolja löser upp. Om inte så värm flaskan med innehållet i vattenbad.

Kokosolja är bakteriedödande MEN i kyla så löser den ju inte upp utan tvärtom, den stelnar.

Tips! Vill du ha en lite mjukgörande med glid så tillsätter du Glycerol/Glycerin. Tänk 50ml per liter men ännu mera glid 1msk per 1dl.

Vill du inte ha kokosolja så kör med Aloe Vera som har helst 99.9%. Tea Tree olja är också bra att ha med då den är antisemitisk och funkar mot mycket.

Isopropanol är alltså det bästa med sin 99.5% alkohol. Priset på Isopropanol har gått upp med +85% pga hög efterfrågan och alkoholen används på sjukhus eller i städmedel. Jag avfettade vår köksfläkt igår kväll och gnuggade också bort missfärgningar på silikonen på väggen i badrummet. Lukten är precis som handsprit men avdunstar fort.

GÖR EJ HANDSPRIT AV T-RÖD!

Om du googlar på ”Gör det själv handsprit” kommer du att få upp detta recept med T-röd, vatten och Glycerol.

T-röd är tekniskt sprit och är inte anpassad för huden! Så man bör ej använda för att tillverka handsprit

Kolla i min InstaStory om du vill tillverka din handsprit med Isopropanol Länk här!.

Dela gärna inlägget 🙂