Jodå, OM du och jag som förälder har pli på barnen och klarar av situationen!

I en debattartikel i Nyheter24.se ”Servitris: Tänk på det här innan ni tar med ungarna på krogen” tog Sara Lailasdotter upp det här med barn på krogen ur en servitris perspektiv. Av egen erfarenhet som fd. servitris och restaurangchef, det är precis som Sara har beskrivit så jag behöver inte gå in i detaljer.

Jag håller med Sara till 200% och jag tycker att det är ok att ha med barn på krogen OM man har kontroll över barnen. Sedan bör man ha koll på situationen t ex är det en fredag, löning, afterwork? Andra folk utan barn tar inte direkt hänsyn till barnfamiljer när de går ut! Faktiskt! Jag förstår dem.

Om jag och Måns äntligen är barnfria och ville ut på en romantisk middag så vill vi inte sitta i en restaurang nära ett bord som har barn i sällskapet MEN då väljer vi en restaurang som barnfamiljer inte går till och från en viss tid.

image

Hopplöst… hotellfrukost, juni 2015

Nu, jag som mamma och förälder. I början kände jag (även Måns tror jag) lustig att gå på restaurang med en bebis i liggkorg och plöjer in med barnvagnen. JAG ville inte störa andra matgäster med mitt barns skrik. JAG säger alltid till att vi har en barnvagn med oss när vi bokar bord. JAG förväntar mig inte få ett bord en fredagkväll kl.19. Och om vi skulle äta ute så är det kl.17 förmodligen en bra tid dvs när många restauranger öppnar och vi går hem redan vid kl.19 när andra glada gäster kommer.

Vi har även varit på restaurang och firat i större sällskap många gånger, oftast när Måns föräldrar var i stan och vi har synkat med Måns syskon och deras respektiv. Då kunde vi bli 8-10 pers… och nu plus 3 småbarn och nr.4 på gång! Det är redan jobbigt att hitta ett matställe eller prova ett nytt ställe en fredag/lördag och oftast med kortvarsel om vi inte bokar flera veckor innan och det händer ju sällan… Sedan ska ha en barnvagn med oss så stället måste finnas plats för att ställa vagnar och nu har vi typ tre barnvagnar som ska med om Tilda och kusse Phille ska ha vagn och lilla Berra måste ha vagn. Inte lätt att gå på restaurang för oss kan man tror men vi har varit på en del. En sådan kväll brukar börja på lobbybaren på ett hotell. Bordet är bokad från kl.18:30-19 och kl.21 brukar vi typ får mat(!) och vid 22:30 så brukar vi drar oss…och vi är hemma vid midnatt.

Jo, ett tips är att ha en resevagn. Vi har en Babyzen Yoyo och den har fått följa med till Thailand och när vi går på restauranger. Den har varit super för vi kunde fälla ihop den som en liten kabinväska i storlek.

image

På min 35 års dag, nov 2013

Vi är glada över att vi har kunnat gå ut med Tilda. Vi kunde fika, äta lunch och middag när hon var bebis och bara låg i barnvagnen. När vi var i Thailand då Tilda var 10 månader och hade spring i benen, då blev det lite utmaningar och jobbiga situationer som VI förälder tyckte var besvärliga. Som tur var så gillar thaifolk barn och har förståelser för barnfamiljer och det var sällan arga blickar som man kan bemöta i Sverige. Där har servitriser inte heller något val och något att säga till om gästerna som i Sverige.

JAG städar alltid efter mitt barn. VI, mamma och pappa ser alltid till att Tilda inte är i vägen när hon vill upp och titta runt. Hon älskar att vara på restaurang och har varit nyfiken många gånger. Under 2015 har det inte varit så många gånger restaurangsbesök med Tilda för vi tycker att hon är extra jobbig på kvällarna. Vi har kört hemmamiddagar med t ex skaldjurskväll och hemlagad som vi är bäst på. Skönare så.

I alla fall, JAG tycker som många betalande gäster att det är restaurangens problem att städa efter mig/oss men ha lite hyfs och förståelse för andra gäster och personal som får städa efter ditt barn!

Om alla barnfamiljer kan ha hyfs och städa efter sitt/sina barn så kanske restauranger vill välkomna barn lite extra! Eller så gå på MackaDonken eller ät hemma tills ungarna är mogna för att släppas ut på krogen 🙂

Hur var jag som barn på restaurang? Vi THAI äter ute ofta och det var inte ovanligt att familjer äter ute flera gånger under en vecka. Att besöka en riktig finrestaurang…thai som västerländskt var inte främmande för mig som barn. Det var aldrig några problem att äta ute på restauranger med mig i alla fall. Jag var aldrig stökig eller gnällig haha!