I samarbete med Minutkliniken

Fästingar finns i hela landet mellan vår och höst. Fästingsäsongen är alltså redan igång vid +0 grader! De små raggarna är orsaken till TBE och Borelia! Bor du i ett riskområde som t ex vi i kusten så är det högtid att vaccinera dig, och dina barn!

TBE vaccination - Minutkliniken

På Minutkliniken i Nordstan

Igår vaccinerade jag och barnen oss. Vi gick på drop-in hos Minutkliniken inne i Nordstan. Vi fick TBE-vaccinet Encepur®.

 

Vad är TBE och BORELIA?

TBE är ett virus orsakar hjärnhinneinflammation! Viruset angriper hjärnans nervsystem och smittar människor genom fästingbett. Det räcker att bli biten av en fästing som bär på viruset för att få sjukdomen. Sjukdomen är så pass allvarlig att du kan behöva bli sjukskriven i flera månader för att kunna bli frisk. Det är inte helt ovanligt att man får bestående men av TBE såsom nedsatt mental förmåga eller förlamningssymptom.

Borrelia är en bakterieinfektion som sprids via fästingar. Bakterierna orsakar oftast en infektion i huden, som lätt kan behandlas med penicillin. Om bakterierna inte behandlas kan de i vissa fall sprida sig till nervsystemet eller till lederna och orsaka mer bestående besvär.

 

Bör du vaccinera dig?

Om du bor eller vistas mycket i riskområden så rekommenderas du att vaccinera dig mot TBE! Bor man längst med kusten och nära vattnet så är det ju större risk. Barn från och med ett år kan få vaccinet.

 

Så går vaccinationen till:

Vaccin mot TBE tar du i flera omgångar. De första tre doserna är själva grundvaccinet och du ska ta dessa inom ett år:

Dos 1 – ta minst en månad innan fästingsäsongen startar, så i år är mars högtid att ta för fästingar kan föröka sig redan nu vid plusgrader! Absolut senast april om du vill vara säker.

Dos 2 – ta en – tre månader efter dos 1.

Dos 3 – ta denna dos inom ett år och inför nästa sommarsäsong (ungefär i mars – april). Nu har du en grundskydd!

Dos 4 – detta är en påfyllningsdos till ditt grundskydd som du nu har. Detta kan du ta var tredje till var femte år.
Barnen och jag har vaccinerat oss mot TBE, igår! Nu är det bara Måns kvar.

 

Vi har vaccinerat oss mot TBE!

Jag kan stolt berätta att Tilda var verkligen duktig! Jag trodde att hon skulle balla ur när hon hörde Emmas lilla Lucas gråta då de gick in före oss. Då väntade vi utanför och vi hann prata om varför vi måste ta sprutor och vad de små svarat ”spindlarna” gör.

Väl inne hos sjuksystern var jag först på tur, för att visa att det inte gjorde ont. När det var Tildas tur så satt hon i mina knän och ville dra upp tröjarmen som jag gjorde. Tilda tittade hela tiden på sprutan! Hon var som jag börjat var barn! Jag tittade aldrig bort för jag ville se och var nyfiken. Tilda valde en vaxiluskan som ser ut som ”falukorv” haha!

Jag ammar Prim fortfarande och det gick bra att vaccinera sig mot TBE. Prim är över 1 år och hon fick också ta en spruta. Hon blev såklart jätteledsen men det gick över efter nån minut. Om en månad ska vi ta dos 2. Nu är det bara Måns kvar! Jag har tjatat hål i öronen på honom och Tilda vill följa med och se när pappa ta sin TBE-spruta.