image

Crispy Sea Bream Ginger

Lästid: 3 min

Fick en fråga igår om jag hade recept på “Crispy Tilapia Ginger” i gruppen HittaRecept/MyTaste på Facebook. Hanna som frågade hade ätit det i USA tillsammans med Pad Thai. Jätteskoj när någon frågar och ger mig idéer för det är inte alltid att jag kommer på vad vi ska äta till middag. Det var ju också svårt att veta om hon hur hennes fisk såg ut, friterad eller inte. Den var friterad.

Så jag slank in på Kville Saluhallen och pekade ut två Sea Bream som såg friska ut och kostade 139kr/kg, det blev nästan precis 1 kg. Jag sade att fiskkillen skulle fjälla fiskarna också och det gjorde han, bara fjälla dem. Jag fick sprätra upp fisken och tog ut inälvorna själv, mindre kul. Vi hade massa färska ingefära, lime å citron hemma så jag köpte en spansk peppar och salladslök. Man kan göra på flera sätt men jag ville begränsa ingredienserna och låta fiska å smakerna vara i centrum. Här kommer min version och barnvänligt dvs Tilda åt.

 

image

Bra att ha: blender/matberedare/stavmixer!

Crispy Sea Bream Ginger, 2 pers

Ingredienser

2 hel Sea Bream (eller tilapia/annat plattfisk), ca 400-500g/fisk

1 bit ingefära ca 10 cm

2 stjälkar salladslök

2 Spanskpeppar (eller färska chili om du gillar det hett)

3 stora klyftor vitlök

1 skvätt rapsolja (ej olivolja)

olja för fritering

vatten

Ris

Kryddning

3 msk saft av citron/lime

3 msk fisksås

2-3 msk honung

1/2 buljongtärning (fisk/höns/veg)

Förberedelse

image

1. Sea Breams, be försäljaren att fjälla och ta ut invälvor åt dig så slipper du göra det!

2. Snitta fisken som på bilden, eller inte…

image

3. Ingefära: skär ca 10 tunna skivor på längden och finstrimla, finriva resten

4. Spanskpeppar: ta bort kärnor. Skär den ena snett på längden, spara den andra till mixen

4. Skär salladslök som på bilden, tunna.

5. Skär resterande ingefära, spanskpeppar och vitlök i mindre bitar eller så mixa de direkt i en matberedare

Tillagning – sås & fisk

image

1. Värm upp lite olja och fräs vitlök-chili-ingefära mixen

2. Tillsätt 1 dl vatten, fisksås, lime/citron och honung. Låt sjuda i svag värme i 10 min

3. Kör såsen slät i en blender/matberedare eller med stavmixern. Ställ åt sidan.

image

4. Hetta upp olja och sänk sedan värmen till t ex nr 4 av 6

5. Torka fisken med hushållspapper

6. Lägg försiktig en fisk i taget (om du inte har fler stekpannor som jag). Rädd för oljan? lägg fisken i oljan alltid i från dig och inte mot dig, ta hjälp av en stekspade och sänk sedan fisken i olja. Låt fritera i 10 min eller tills den ser knaprig ut och vänd, ta hjälp av två stekspade eller annat så att oljan inte skvätter på dig.

7. Låt fisken vila och oljan rinna av på hushållspapper

Vid servering: Lägg såsen i botten, lägg på fiskarns, garnera, ta en bild och häll över resten av såsen på fiskarna. Njut med en thaiöl.

image

Serveras med nykokt ris.

Visst kan man fisken som den är med behövs t ex ris som är neutralt och bryta upp den smakrika fisken.

Trevlig fredag!

Tips! Stäng alla dörrar i huset och tänd rökelse eller doftljus för att få bort frityros…

Tags: No tags

One Response

Lämna en kommentar

CommentLuv badge