Den här veckan har jag gjort Créme Brûlée två gånger! Tilda älskar det och hon har ändrat från jordgubbstårta till Créme Brûlée hon vill ha på sin födelsedag. På lördag fyller hon 7 år och Penny blir 4 år imorn!

Måns brukar baka födelsedagstårta till barnen men det blir nog jordgubbstårta ändå för Penny gillar jordgubbar även det inte är säsong. Hon hinner ändra sig haha!

Klassiskt Créme Brûlée

Har du gjort Créme Brûlée tidigare enl. den klassiska metoden? Om inte så kan du kolla in receptet här!

Då vet du att den här utsökta efterrätten innehåller ägg och grädde, då bör man hantera de varsam. De ska stå med låg värme så lite som 90 grader och i vattenbad i varmluftugn. Klart på en timme men måste kylas ner.. Jag har sett i vissa recept kör med 120-150 grader och kortare tid med varken varmluft eller vattenbad. Inget fel med det men 90 grader är safe om du inte vill ha äggröra eller har aldrig gjort tidigare.

creme brulee i kastrull

Créme Brûlée utan ugn?

Jadå, du kan ångkoka på spisen om du äger en ångkokare eller ångkokningsinsats som dina värmetåliga skålar kan stå på. Vatten i botten i kastrullet men dränk inte skålarna.

Detta gör jag när jag vill göra en mindre mängd fast jag gjorde de nu två dagar i rad så egentligen borde jag har gjort en större sats i ugnen haha! Tilda älskar Créme Brûlée och har ätit de tre dagar i rad plus att hon önskar sig detta till sin födelsedag på lördag! Det är bara börja baka!

Ett annat sätt som man kan göra är att vispa försiktigt på spisen. Det är som att göra en tjock vaniljsås och sedan gjuta i skålar och kylas ner.

Créme Brûlée bör kylas mer så att de sätter sig och blir lite fastare i koncistensen, bör helst kylas i några timmar men dagen efter blir de godare.

Recept

3 äggulor
2 dl vispgrädde 40%
1 dl mjölk
2 msk strösocker (kan minskas)
1 Vaniljstång alt 1/2 tsk Vaniljfröpulver

Du behöver även: aluminiumfolie, gasbrännare

Så gör du:

Värm upp gräddmjölken. Vispa ihop äggulorna och socker. Häll i den småvarma vätskan i äggsmeten och rör ihop med vispen. Du ska inte vispa för du vill inte ha bubblor i brûléen.

Koka upp vattnet i en stor kastrull och sänk värmen till t ex nr.2 av 9. Ställ formarna i ångkokningskorgen eller något som är stabil där dina formar kan stå på. Fördela créme brûlée i värmetåliga portionsformar.

Du kan sedan täcka formarna en och en med aluminiumfolie för att förhindra vattenkondens att droppa ner. Låt ångas i 25 min, sedan stäng av spisen och låta gå på eftervärmen. Kyl ner.

Vid serveringen: strö du över med rårörssocker så att de täcker och bränna med gasbrännare. Äger du inte en gasbrännare kan du köra i ugnen om du har den på grill och kör det snabb. Men du har bättre kontroll med en gasbrännare.

Min formar har stått på det här underlägget av bumbu jag köpte för 20kr. Vattennivån täckte precis och det funkade bra till enda målet om man ska ångkoka något litet en kort tid på låg värme.

Här kan du se InstaStories på hur jag gjorde mina – HÄR!

Fråga: Kan man ångkoka Créme Brûlée i RISKOKAREN?

Nej. Vill du testa då kan jag inte hindra dig hehe men en riskokare går på högre värme tänker jag och du kan inte kontrollera värmen.