Thaikäk behöver inte vara komplicerad men det är bra om man har lite känsla för smaker 🙂

  • image

Ingredienser:

  • 3 – 4 medel stora fiskfiléer (fast fisk)
  • 1 burk / 400 ml kokosmjölk
  • 1 – 3 msk rödcurrypaste
  • massor av kaffirlimeblad
  • 1 – 3 msk rapsolja/matolja/majsolja
  • vetemjöl för panering av fisk
  • ris för 4 pers alt. 4 dl
  • garnering: rödchili/spanskpeppar/thaibasilika/kaffirlimeblad
  • smaksättning: fisksås, palmsocker

Först gör du:

  1. Separera översta lagret (det festaste) av kokosmjölken, det går till såsen
  2. resterande av kokosmjölken/kokosvatten går till riskokningen om du inte vill slänga
  3. finstrimla kaffirlimebladen
  4. koka riset som vanligt (jag saltar inte mitt ris)

Såsen

  1. Värm oljan i medeltemperatur och fräs rödcurrypasten i ca 5 min
  2. tillsätt kokosmjölken/krämen och låt sjudas tills sås tjocknar
  3. i med de finstrimlade kaffirlimebladen och låt stå i lågvärme
  4. Smaka av och smaksätt med palmsocker och fisksås/salt
  5. garnera med chili och thaibasilika om du vill

Fisken

  • Torka fisken med hushållspapper
  • Panera fiskfiléerna i vetemjöl (enkelpanering)
  • Stek i medelvärme
  • såsa över rödcurryn och låt fisken stå och dra åt sig smakerna

Tid? 40 – 1 tim

Hur ska det smaka? Sött/salt och så het som du vill ha det. Är det för svagt, tillsätt rödcurrypast i efterhand. Palmsocker dämpar hettan. Det gäller att smaka sig fram. Försiktig med salt då det finns ofast redan salt i currypaste. Och salta inte riset, jag kan nog prata för alla mina landskvinnor att vi thai salt inte vårt ris, nånsin. Det är för att vi ofta äta ris som tillbehör och har många maträtter i olika smaker. Riset får gärna vara neutralt.

Ps. Jag hade även wokade spenat som jag lade under fisken och det var jättegott, om man gillar spenat… Tilda fick kokosris med lite fisk och 1 tsk sås. Hon gillade det!

Aroy aroy! (Gott gott)

Se  nästa inlägg – “Så finstrimlar du kaffirlimeblad!”