Ja…det står rätt. Chili med blåmusslor, inte tvärtom… det var så Måns uttryckte det. Han åt och åt och snytade och drack mjölk till. Det var starkt. Mina blåmusslor var lagom heta enl. mig. Jag hade BARA sex stycken thai chilifrukter med frö och allt i musslorna…och sedan två hackade chili till efteråt. Tilda fick en egen tallrik utan chili men med vitlök.

image

Tror ni inte att Tilda ville ändå ha våra musslor och lyckades ta en! Så fort vi vände bort så hördes Tilda säga ”ahhh shhtark stark!” Och jag tittade fort på den musslan hon höll i och det var fullt med hackade chili, vitlök och basilika. Tilda höll för munnen med ena handen och hon släppte inte musslan i den andra. Hon fick lite panik. Det gällde att vi själva inte panika och det gjorde vi inte heller. Vi är vana haha.

Vad gjorde vi? Jag lyfte Tilda med matstolen till diskhorn och höll bort hennes händer, tvättade dem. Det brändes rejäl ja för en ”newbie” så Måns gav Tilda mjölk som hon bara drack och drack. Tur att hon hann inte kladda i hela ansiktet och ögonen! Sedan satte hon och fortsätta äta och hon åt upp sina 10 blåmusslor med spaghetti. Hon fick ett bad också. Det är obligatoriskt efter varje middag här.

Yes, Tilda är två pr och klarade av mammas heta chili inferno. Om jag tyckte att det var starkt så måste det har varit 10 gånger för en två åring. Men jag säger bara…hon är thai, lite chili kan hon tåla 🙂

IMG_0947.JPG

Då döper jag kvällens middag till ”Chili med blåmusslor” och inte

Blåmusslor med färska chili, vitlök, thai sötbasilika och vittvin… med spaghetti.

Recept

1 nät blåmusslor (1 kg)
3 stora klyftor vitlök (om du också gillar vitlök)
1-6 färsk thai rödchili (eller spansk peppar om du inte vågar gå all-in)
1 handfull thai sötbasilika, blad
1 dl vitt vin
1 tärning fiskbuljong
Rapsolja/olivolja

Skrubba blåmusslorna. Skala vitlök. Skiva och hacka vitlök och chili. Plocka bladen av sötbasilika och blötlägg. Sedan strimla en del och spara en del blad för finishen

IMG_0948.JPG

Hetta upp en stora och djup stekpanna/traktörpanna eller kastrull med lock. Fräs vitlök och chili. Öppna fönster för risken att alla i huset hostar ihjäl av chilidoften finns. Släng i lite vitt vin och en buljongtärning i chilin. Akta för att bli träffad av oljan som vill rymma. Låt sjuda lite. Sedan tillsätt blåmusslorna och locket på. Skaka lite på stekpannan/kastrullet. Låt musslorna ångas under lock i 5 min eller mer om du vill ha ”well done” som Måns. In med strimlade basilika och blanda runt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med spaghetti om du vill. Detta räcker för 2-4 portioner och gott med eller utan spaghetti.