Hej hopp! Abborren som killarna kom hem med imorse har jag fileat och gjort ceviche på. Det blev en lätt kvällsmat efter dagens utflykt till stranden i Orsa, där vi fikade under åskvädret!

Vad är Ceviche?

Ceviche är en peruanskt maträtt. Det är rå vit fisk som man marinerar med lime. Man kan kombinera frukt och grönsaker också om man vill. Det är vanligt med mango, avokado, gurka och rödlök.

Ceviche är en jättebra buffémat, som en liten förrätt eller som huvudrätt och äts med tortillachips eller tortillabröd.

Koriander då?

Man brukar ha koriander i ceviche men har man en Måns som avskyr denna underbara parfymerande ört så får jag hitta på annat, även jag älskar koriander. Sedan finns det inte bara ett recept på Ceviche, man får variera och kombinera lite som man vill. Det är inte direkt som vissa thaimaträtter som Padthai, Tom Kha soppa m.fl, för där är jag lite av matfacist och det måste vara på ett visst sätt för att JAG ska godta att maträtten får kallas för just Padthai eller Tom kha!

image

Här är mitt recept på kvällens maträtt…

Ceviche, 4 port (huvudrätt)

300 g filé av abborre eller annat vit fisk /lax, FÄRSK, tärnade
20 – 30 st stora frysta räkor
1 mango, tärnade
1 avokado, tärnade
1 tomat, urkärnade
1 röd spansk peppar, finhackade
1/2 gurka, tärnade och tärnade
1/2 rödlök, fintärnade
3-4 lime
1/2 – 1 dl bladpersilja, hackade
2 salladslök, finskivade
olivolja, en skvätt
2 nypor flingsalt

1. Tärna fisken. Tillagningstiden beror på hur stora bitarna är. Tillsätt saft av 3 lime. Mina var 1 cm stora och 40 min marinering i kylen.

2. Tina och skala räkorna. Tärna och hacka frukt- och grönt mm. men RÖR EJ runt i blandningen förrän det är dags att smaksätta. Blandningen blir vattnigt och ser inte så fräsch ut.

3. Jag tog ut den marinerade fisken efter att jag var klar med allting dvs 40 min senare. Fisken var perfekt ”kokt” och lite rå i kärnan.

4. Bland ihop allting och Smaksätt med olivolja och flingsalt.

Självklart kan man ha vitlök men det kan ta över förmycket smak. Koriander i massor om du gillar det. Bladpersilja funkar men koriander är godare.