Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

#BringCarmenHome !

Lästid: 7 min

Har ni hört om två gaypappor som har fastnat i Thailand pga att deras surrogatmamma till deras barn vägrade skriva på ett papper?

Just nu är nyheten stor men här kommer lite mer än vad media skriver. Jag vill även uppmana er att signera i namninsamlingen så att Carmen kan förhoppningsvis åka hem med sin familj, se länk i slutet. Heja #teamcarmen #bringcarmenhome !

Varning för ett jätte inlägg. Det bara blev så.

IMG_8373.PNG

Detta handlar alltså om TVÅ GAYPAPPOR VS. SURROGATMAMMA som vägrar låta barnet åka hem med sina föräldrar. De två gaypapporna har varit fast i Thailand sedan januari 2015 dvs närmare 7 månader. Den thailändska lagen är också luddig och surrogatmamman verkar helt psyko ju mer man har grävt fram info om henne i social media. Jag har följ hennes snyftstory i olika versioner och jag är på gaypappornas sida.

Innan jag började skriva inlägget för tre dagar sedan hade jag gjort en research och följt nyheterna i Thailand och social media. Detta är ett hett ämne i Thailand en längre tid och nu i världen, där de flesta vill få ett lycklig slut på detta fort – att paret ska få sitt barn. Att lilla Carmen ska få åka hem!

Vi är lite oeniga här Måns och jag. Och som mamma själv så förstår jag att det finns ett kärleksband mellan mamma och barnet, även barnet inte är hennes biologiska. Hon vill behålla barnet själv. Man kan tycka att det inte är så konstigt då det var hennes livmoder man har lånat och barnet har fått näring genom henne.

Och visst man kan också tycka att det är helt galet att de rika kan “köpa” vad som helst. Det finns många barn i världen som väntar på att bli adopterad, varför inte välja någon dem. Men självklart ska dessa två gaypappor får föra sitt arv vidare genom egna barn.

Den bästa lösningen skulle vara att gaypapporna får barnet. Att barnet får leva ett bra live med sin familj och den tjocka släkten hon har. Att barnet får den utbildningen hon förtjänar och leva ett gott liv med papporna som har bra jobb. Enl. min bedömning som jag har följt och sett så är det inte en chans att surrogatmamman kommer kunna ge allt detta till barnet. Hon är instabil på alla sett. Läs så kommer ni att förstå.

IMG_8374.PNG 

Jag har hängt på Fb, Instagram och andra thai forum som Pantip.com efter att jag började läsa om denna surrogatmamma och hennes Facebooks inlägg som man har fått tag på. Tidigare har allting varit till hennes favör i massmedia. Nu har det hela pågått en längre tid i mer än 6 månader. Många thai tycker att surrogatmamman till varje pris vill ha en Lukkrueng dvs ett halvthai barn och hon vill behålla barnet själv. Folk reagerar och misstänker att surrogatmamman hade planerat detta redan från början, att hon hade inte tänkt lämna över barnet trots att hon har redan fått hela betalningen.

Hennes argument var: paret är ett gaypar och inte “an ordinary couple”. Hon hävdade att hon inte visste att de var gay förrän efter förlossningen plus att hon hade gjort en research om paret och bevis på att de vill bara ha barnet för att sälja vidare! Hon är orolig för barnet framtid, som kommer att få leva med två gaypappor och misstänker att det är människorshandeln. (förlåt men mer lögner efter lögner och något bevis har hon inte, det var ett papper som hon inte förstod vad det handlade om som hon påstod att gayparet hade glömt på sjukhuset).

Det finns mycket mer men det skulle bli jättelångt här…


Det amerikanska gayparet Gordon Lake (även kallas Bud) och Manuel är gifta sedan flera år tillbaka. De bor och jobbar i USA och Spanien. De har tidigare en son med en surrogatmamma från Indien och då var det med Manuels sperma. De har genom en surrogatagentur i Thailand hittat en surrogatmamma till deras barn nr2 dvs Carmen som föddes jan 2015. De hade planerat att åka hem med Carmen i februari. Det var även tänkt att surrogatmamman skulle kunna få åka till Spanien och föda Carmen där då det var oroligheter i Thailand med militärkupper och regeringsbyte…men hon tackade nej.

Enl. Gordon så hade agenturen inte berättat att det kunde uppstå problem för att de är gay eller “same sex parents”. I den thailändska lagen står det  “husband and wife” som kan bli föräldrar…detta har blivit en grå-zon för gayparet och även i lagen kring surrogat. Alla har hamnat i en limbo…

 

Så hur kan denna surrogatmamma har så stor makt genom att inte skriva på ett papper? Ägget var inte hennes utan från en anonym kvinna, spermen var Gordons och hon har alltså inget som helst biologisk koppling till Carmen. Hon har fått bära barnet i nio månader – mot betalning. Hon hävdade att hon behövde inte pengar och lever ett gott liv å hon har råd att ta barnet själv samt skicka henne på internationell skola…

Surrogatmamman var redo att skriva på papperna på ambassaden. Dag 3 efter att Carmen hade kommit till världen ändrade surrogatmamman sig, efter att hon fick träffa Manuel, Gordons partner. Hon hävdade i olika tv-intervjuer att Gordon betedde sig konstig, inte som någon som ville ha ett barn, inte så glad under ultraljud, inte ville ha kontakt med henne och hindrade henne att träffa barnet. Hon misstänker även att han håller med människorhandel och är orolig för barnets välbefinnande.

Enl. Gordon så var det inte sant. Han fick träffa surrogatmamman EN gång. Han visste inte hur thaikultur var och visste inte vad agenturen hade sagt till surrogatmamman. Hon påstod att hon fick aldrig hålla i barnet men hon har fått göra allt som hon begärde. Det finns bilder, ljudinspelningar, textmeddelande, brev och dokumentation över allting. 

IMG_1166.JPG

Vad är hennes motiv? 

Enl. social media i Thailand har man hjälps åt att bevisa att denna surrogatmamma har planerat att ta barnet redan innan starten. I hennes Facebook hade hon gjort flera inlägg med bilder på andra halvthai barn med olika kommentarer t ex “så gulliga, vill ha!”, “drömmen kan snart bli sant”… Hon hävdade att det var på skoj men det finns chatbevis att hon har planerat allt från början.

Det finns t ex ett bevis på att hon har planerat detta den 9 april 2014, där hon skrev på Fb “snart kommer jag också ha en likadan, vi ses om nio månader”, hon syftade på halvthai barn.

Fertilitetskliniken hade kommenterat på Fb, att ägget var från en annan kvinna och fastnade inte på denna surrogatmamma i de två försökt som gjordes i april 2014 men senare maj 2014 lyckades de med inplanteringen av embryot som har fått växa i ett provrör i 5 dagar, då var det Gordons.


Surrogatmamman heter Patitda Kusolsrang, är gift och har en 18 årig dotter (i tv sade hon att dottern var 15 år). Hon blev surrogatmamma mot hennes mans vilja. Agenturen hade inte kollat upp hennes bakgrund ordentligt. Hennes man var emot att hon skulle bli en surrogatmamma och han skulle inte acceptera Carmen, inte heller hennes släktingar har de sagt (det är stort i Thailand om familjen inte samtycker). Hon hävdade att hon kan ta hand om Carmen lika bra som de utländska föräldrar. Snackar om att försumma sin dotter som inte fick gå internationell skola medan surrogatmamman hävdade sig att hon kan skicka Carmen på en sådan skola…med en dagslön som hon har. Carmen skulle inte vara trygg någonstans med henne.

Hon har fått 100 000kr för att bära barnet. Hon har varit i flera tv-program och där blir det en hel del pengar att plocka så ingen i Thailand visar upp sig gratis, särskilt när det handlar om ett hett ämne. Hennes rådgivare som hon har påstått att de träffade under programmet skulle också vara en lögn. Att de hade redan samarbetat. Hennes story höll inte som många har kommenterat då hon ändrade storyn i varje program och smutskastade gaypapporna. Rådgivaren jobbar även med en organisation som kämpar för kvinnors rättigheter. Många har sagt att rådgivaren ville hänga med i rampljuset och glömt vad som är rätt och fel i det här fallet.

Se Gordons intevju med BBC så förstår ni lite mer.

@twogaypapas (som de heter på Instagram) hade planerat att ta hem Carmen. Nu riskerar de att bli av med barnet om de åker hem till USA. De lever nu i ett hemlig ort i Thailand. De har riskerat att förlora sitt jobb, hem och allt. Carmen får inget pass eftersom surrogatmamman vägrade skriva på papperna för överlämning av barnet. Deras advokat kostnader är per timme och de har redan spenderat 500000 baht på detta. Sedan har de försökt få kontakt och möte med henne ihop med advokater men varje gång har hon förhinder eller inte kom. Sedan satt hon i tv och pratade att de inte försökt träffa henne, att hon har inte fått hålla i barnet, och mycket mer som var bara ord mot ord.

I svenska media har jag hittat en kort artikel från Nyhet24: Gay-paret stoppas från att åka från Thailand med sitt barn (20 juli 2015).


Grå-zon i lagen

Vad har Thailand gjort åt detta? Metro skrev i februai 2015 “Ny lag mot surrogatmammor i Thailand”. Denna lag kom februai 2014 men trädde i kraft 30 juli 2014. Tidigare innan den nya lagen kom så var allting en grå-zon för just det här med surrogat-grejen. Det var nytt och förvirrande.

I lagen så är den kvinna som föder ut barnet den naturliga vägen, hon blir först “mamma” till surrogatbarnet per automatik. Sedan får hon skriva över barnet till barnets blivande eller riktiga föräldrar! Denna surrogatmamma har skrivit över barnet på sjukhuset. Det var när Carmen skulle till Amerikanska ambassaden och få ett pass som surrogatmamman måste signera och samtycka att barnet får lämna Thailand, då vägrade hon.

Thailand har alltså fått nog och vill inte “tappar ansiktet” mer. Thailand har beslutat att thailandska surrogatmammor får inte låna ut sitt livmoder till världen. Det var för att det har uppstått t ex “barnfabrik” där en 24-årig japansk miljonär var far till 16 barn i Thailand och i ett annat fall var ett australisk par som fick tvillingar men den ena tvillingen hade downsyndrom och paret lämnade kvar det barnet. Nu kan en thai surrogat få 10 års fängelse om hon blir surrogatmamma åt utländska par. Om man nu behöver en surrogatmamma så måste den ena ha thai medborgarskap, och verkligen inte kan hitta någon t ex i familjen och släkt som vill ställa upp. Domstolen får då ta ett beslut. Sedan står det fortfarande i lagen att “husband and wife” som kan bli föräldrar… Vilken soppa!

Och så detta med Carmen. I och med att lagen kom i februari 2014 men trädde inte i kraft förrän 30 juli 2014 med surrogat förbud, så gick hela processen med Gordon och surrogatmamman ändå. Deras surrogatagentur tog inget som helst ansvar och har nu gått under jorden.

Gaypapporna valde Thailand för att det finns bra sjukvård och det här med surrogat har pågått ett tag. Ingen trodde väl att detta kunde hända! Att deras surrogatmamma skulle vägra skriva på papperna, så Carmen kan inte få ett pass och lämna Thailand, inte heller hennes två gaypappor som riskerar att förlora allt. Thaifolk och andra människor runt om i världen har gett @twogaypapas stöd i social media. Thaimänniskor följer fallet med stor nyfikenhet.

Många i social media har uppmanat att surrogatmamman ska låta barnet få åka hem, med sin riktiga familj.
Se dagens intervju med Gordon

 

Vad kan du och jag göra? 

Genom namninsamling kan man skriva på. Man kan även donera pengar till paret för att det skulle gå till deras kostnader för att kunna fortsätta driva ärendet i Thailand för att få hem Carmen. Paret har kämpat länge och det är nu de har gått ut till tidningar och tv för att uppmärksamma deras fall. De jobbar på distans för att kunna behålla sina månadslöner, som vanliga människor.

Här kan du skriva på: https://www.change.org/p/bring-carmen-home

Här kan du donera pengar: https://fundly.com/m2/help-bring-carmen-home

Gilla & Dela gärna inlägget om ni tycker att fallet är värt att uppmärksamma.

Paret hoppas på ett mirakel och räknar dagar nu på deras Fb. De hoppas att surrogatmamman vill ändra sig. Den 30 juli kommer den nya lagen att träda i kraft. De hoppas då att få åka hem, annars blir det domstol.

*mer…öppet brev och vädjan till surrogatmamman från Gordon, den är lång och på engelska/thai.

Hoppas en sådan händelse inte händer andra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge