Blåkrabba är så gott! Det vita krabbköttet och de tunna ”väggarna” i krabba är mjuka så det är inte svårt att pilla ut köttet men det är lite pilljobb så klart. Det är tjustningen och njutningen i sig…man får inte ha för bråttom när man äter skaldjur haha!

Igår blev det blue crab curry OCH det var första gången jag lagade denna utsökta maträtt! Vet inte varför jag har inte gjort det innan! Min mamma curry krabbor har så klart varit godast, det är ju mammas mat haha! Jag kan nog fixa denna rätt också, min version. Den första versionen.

Det är en festlig och lyxig maträtt som krävs inte så mycket om man har gjort sitt ”mise en place” och har ordning på sitt arbetsstation då allting går fort vid tillagningen. Jag är noga med min arbetsstation och gillar verkligen inte laga mat mitt i stökiga köksbänk, som Måns kan göra ?

Krabborna köptes frysta och tinades upp innan jag blancherade. Om det är färska stora havskrabbor som man brukar använda till denna rätt så behövs man definitiv lägga tid på att göra ren och rensa krabborna plus koktiden på 10 min. Men nu är det med blåkrabbor tack och lov.


Denna rätt heter ”Puu phad phong kari” dvs wokad krabba med currypulver. Man kan göra denna rätt lite olika när det kommer till själv currysåsen men det vanligast är att det innehåller ägg. Det kan även fuskas i Thailand för currypulver är dyra där och man då använder rostade chilipast i olja. Sedan är det inte heller fel att det är chilipaste i om man också har currypulver…annars kan man ju inte kalla det för en curry!

 Här är de ingredienser jag har använt, min version. (2-4 port)

1 kg blue crab (fryst)
1 liten gul lök (klyfta)
3 stora klyftor vitlök (skiva/hacka)
4 stjälkar gräslök (3 cm bitar)
1 Spansk peppar (skiva snett)
1 stjälk blekselleri plus blad (kinesiska bladselleri var slut)
1 dl bladpersilja (endast blad)
Rapsolja / matlagningsolja

Currysåsen

2-3 msk hot curry (mild går bra också)
1 msk chili paste (min var riktig het, andra märke kan vara sötare)
2 ägg
1 burk kondenserad mjölk (osötad) alt. 3-5 dl Mjölk/grädde

Smaksättning 

1-3 msk Ljus soya ”Maggi”
1 msk Strösocker

3 msk Ostronsås
1 msk Fisksås
1 msk Ljus soya med shitakesvamp

(det räcker bra med bara Maggi sojan och lite socker för att balansera smakerna. Måtten är på ett ungefär eftersom jag använde aldrig msk)


1. Såsen: vispa ihop ingredienserna till currysåsen och smaksätt. Använd här bara 1/2 burk mjölk och spara halva för senare. När du smaksätter så kör lite i taget med sojasåserna för att det inte blir för salt. Det ska smaka krämig med en god sälta och lite sötma.

2. Krabborna: Koka upp vatten som ska täcka krabborna. Lägg i de upptinade krabborna men RÖR INTE OM! De ska bara ligga där stilla, annars kommer de lukta mycket hav. 5 min räcker eller tills alla har fått en röd färg på skalet och de genomskilliga köttet har blivit vita.

3. Tillagning: hetta upp olja, fräs lök och vitlök. I med currysåsen och sänk värmen till medel-låg och rör om tills ägg och mjölk blandas in fin. I med resten av mjölken du har kvar i burken. Såsen ska vara lagom tjock. Vänd ner krabborna och blanda runt så att såsen täcker väl och låt krabborna suga åt sig såsen. Lägg i hälften av grönsakerna och blanda runt. Resten tar du sist till garneringen.

Serveras med ris eller ät som det är. Men det är gott med ris till!


Kommentarer/info:

Om utan ägg och chilipaste: Annat sätt att göra såsen är ju att man fräser (inte bränna!) currypulvret med oljan först för att få ut ännu mer aromer och i med mjölken lite i taget så att de blandas väl i ca 10 min och smaksätt sedan. Tål man inte mjölk så kör med annat mjölk som t ex kokosmjölk (men det blir annorlunda såklart i doft och smak).

Grönsakerna räcker också bra med bara gräslök. Jag hade persilja också vilket vi inte har i Thailand men jag tycker att det passar bra och godare! Bladsellerin brukar man ha men det kan uteslutas. Vi hade blekselleri hemma och det behövdes inte egentligen. Wokad lök gillar inte jag så därför det fick vara en liten lök i som bidrog med en god sötma i maträtten.

Denna rätt räckte gott som huvudrätt för 2 personer och med ris till. Oftast så har man andra maträtter också så en festmåltid för 4-8 pers med denna kastrull av currykrabban plus annat gott kan ni nog fixa.

Kostnaden: blåkrabbor, 100kr och det är 10-12 st krabbhalvor.