loader image

thaimorsan logo

Vill du komma i kontakt?

Har du frågor om recept, samarbete eller annat?

hej@thaimorsan.se

 

Facebook

BLOMKÅLSBLAD – ät!

Många gånger har jag stått och tittat på folk som handlar. Många som ska köpa blomkål skalar bort rubbet på en blomkålshuvud och tar bara själva”blomman”. Det har gått så långt att butikerna stälker fram en sopkorg vid blomkålen för folk står och skala bort bladen. 

Så hur många av er gör det? 

Visst om de de ser fula ut eller för att ni inte vill betala för träiga blast…eller verkligen vill bara ha själva blomkålshuvudet. Men ni vet väl att man kan äta bladen / blasten på en blomkål? 

Jag skalar bort en viss del dvs de stora, hårda eller fula. Annars så behöver man egentligen inte ta bort nåt och bladen lika goda och spröda att ha i en sallad eller wok! Tänk er grönkål, salladskål och andra kål…blomkålsblad det är inte sämre! 

Igår fick Måns handla en blomkål till mig. Så mycket blad var kvar när han kom hem med etthuvud…de åkte in i nudelsoppan. 

  

Blomkål är nyttig! Ibland superbilligt, finns nästan året om. Innehåller ALLICIN som i vitlök och dämpar inflammationer men även kostfibrer så man kan känna sig mätt länge. Det sägs att blomkål kan hjälpa åldringsprocessen och håller dig ung med sina hormetin!

Gott att äta rå, då nyttigast! Fettsnålt och få kalorier. 

Av alla nyttigheter blomkålen innehåller är den allra rikast på c-vitamin. 100 gram blomkål täcker 99 procent av det rekommenderade dagliga intaget av c-vitamin.
Går fort att tillaga så helst inte längre än 5 min!

(Källa: Se alla 11-nyttiga faktom om blomkål i Allt om Mat)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge