Många gånger har jag stått och tittat på folk som handlar. Många som ska köpa blomkål skalar bort rubbet på en blomkålshuvud och tar bara själva blomman. Det har gått så långt att butikerna ställer fram en sopkorg vid blomkålen så att folk kan slänga.

Jag gör det ibland så det inget jag sticker under stolen med men jag tar bort det grövsta av bladen, de ruttna och fula. Det händer oftare att jag tar bara blasten och betalar! Borde inte jag få de gratis?

Visste du att man kan äta bladen/blasten på en blomkål och lika så med broccoli?

Man behöver egentligen inte ta bort nåt om de inte ser oanvändbar ut. Bladen är goda och spröda att ha i en sallad eller wok!

Tänk er grönkål, salladskål och andra kål… blomkålsblad är också ätbar!

Igår fick Måns handla en blomkål till mig. Så mycket blad var kvar när han kom hem med ett huvud… de åkte in i nudelsoppan.

Blomkål är nyttig!

Superbilligt och de finns nästan året om. Blomkål innehåller ALLICIN som också finns i vitlök, och dämpar inflammationer. Kostfibrer i blomkålen gör att man kan känna sig mätt länge. Det sägs att blomkål kan hjälpa åldringsprocessen och håller dig ung med sina hormetin!

Blomkål är gott att äta rå för då är de som nyttigast! Fettsnålt med få kalorier. Av alla nyttigheter blomkålen innehåller, är den allra rikast på c-vitamin. 100 gram blomkål täcker 99 procent av det rekommenderade dagliga intaget av c-vitamin.

Det går fort att tillaga så helst inte längre än 5 min! Så bomkålsblad wokar jag oftast ganska fort och gärna med smör för jag upplever att de smakar nötig. Mums!

(Källa: Se alla 11-nyttiga faktom om blomkål i Allt om Mat)