Den 13 dec, för 4 år sedan startade jag upp min blogg på Minbebis. Jag hade tidigare bloggat annanstans som jag inte kommer ihåg nu men använde den bloggen som dagbok och skrev av mig om den ensamma tiden när jag jobbade 7 månader i Wales. Jag hade typ 35 besökare per dag… eller per vecka? Hmm… statistik haha. Statistik är INTE PÅLITLIG som jag har lärt mig, ändå är alla i den här influencerbranschen mycket fokuserad och fixerad över statistik.

Tanken kring den nya bloggen på Minbebis då var att blogga om vår resa som vi gjorde i 3 månader i Thailand och Malaysia. Tilda var 10 månader och fyllde 1 år i Thailand. Sedan löpte det på och den första frågan om samarbete dök upp i mailkorgen april, 4 månader efter att jag gick online.

 

Så vad har hänt fram tills nu med bloggen?

Jag var tidig sedan start att köpa mig ett domännamn och den fick heta Thaimorsan.nu. Sedan köpte jag även domänen Thaimorsan.se.

Sedan bytte jag bloggportal från Minbebis till Loppi och efter nästan 3 år på bloggportaler vågade jag stå på egna ben och lämnade blev eget. Bloggen blev fristående och ägd av mig 100% plus att jag bestämmer över vilka reklam jag vill ha in och producerar reklamcontent själv ut ifrån mina egna ord och tankar.

 

 

Lokalkändis eller bara igenkänning?

Det är lite att ta i kanske om att vara lokalkändis. Det är bara lite kul när någon känner igen mig eller mitt namn ”Thaimorsan”.

En gång åkte jag buss och småpratade med en annan mamma som jag råkade höra att hennes 1 månad baby heter också Penny. Så när jag skulle gå av bussen sade jag att hon kunde kika in på Thaimorsan.se. Då sade hon att hon kände igen det! Och förra veckan berättade Måns att hans manlig kollega satt bredvid en kille på bussen som hade min blogg uppe! Jo jag har en manliga läsare tror jag, eller så har de sökt efter pad thai recept som är ett av mina mestlästa blogginlägg.

 

Bloggen fick mig att starta företag

Jag bestämde mig okt 2016 att starta eget och driver bloggen som företag med f-skatt och momsreg.

Nu kan jag berätta av erfarenhet… Jag trodde aldrig att jag skulle tjäna pengar på att blogga. Det är inte bara pengar som bloggen har medfört. Genom bloggen lärde jag mig många saker, många projekt uppstod och många bloggvänner har jag fått.

 

 

Om bloggsamarbete

Jag minns att olika förslag om samarbeten dök upp från april 2014. Det var flera småföretag men jag var glad ändå att någon ville samarbeta med just MIG. Det var aldrig något snack om betalning om det inte var rena reklaminlägg. Jag var överlycklig när jag skulle få 300kr att skriva 150 ord.

Det är vanligt att företag erbjuder produkter som betalning eller skickar ut pressutskick i hopp om att man vill skriva om dem. Det hände då och även idag. Marknadsföring är inte gratis. Den tiden jag som influencer lägger på mina samarbeten är enorm ibland och inte minst att försöka ta bra bilder.

Idag fick jag förslag om 200kr att handla för från ett stort företag som säljer barnprodukter. De ville även ha rättigheter till bilden jag publicerar om vi gör samarbete. Det var lågt men det var bara att förhandla.

För 3 år sedan var det inget snack om sånt om att förhandla och jag såg inte heller min blogg som markadsföringsplats… men bloggportalen jag bloggare på använde ju min blogg som reklampelare med banners liksom.

 

Om att tjäna pengar på bloggen

Jag har läst och stött på flera bloggar där t ex en tjej startade bloggen en måndag och söndag samma vecka slutade hon att blogga med argument att INGEN hörde av sig och erbjöd henne ett bloggsamarbete.

Man startar inte en blogg i första hand för att tjäna pengar och utan att lära sig om t ex webfix, marknadsföring och marknadsföringslagen. Man ska tycka om det man gör och bloggar om. Sedan ska man skriv ett bra och intressant innehåll, ta snygga bilder och pilla med bloggdesignen… ja man ska kunna ta många roller som bloggare och man måste vilja utvecklas.

 

Influencer eller publicist?

Det fina är nu att vi som håller på med blogg, Instagram och Youtube… Vi som driver våra sociala kanaler, vi heter nu INFLUENCER. Men alla vi är publicister. En kändis kan vara en influencer som påverkar folk utan att driva en blogg.

 

Just nu är det spännande tider och får se vad bloggen bär med sig 2018 🙂

Bloggen har växt med åren och det är jag tacksam över att just DU väljer att besöka mig. Jag blev riktig överraskad över att jag tog semester i nästan 2 veckor i Kuba och gick offline, ändå hade jag ungefär samma antal besökare och vissa dagar mer.

Stort TACK!