Det var som tusan. Läste nyligen Nicke Nyfiken för Tilda medan hon satt på pottan och ville så gärna höra den. Jag läste…och hoppade över ett och annat. Nicke Nyfiken var alltså kidnappad från Afrika och hamnade i ett zoo!


Är det ingen som har reagerat på att mannen med den gula hatten fångade en glad apa och plockade med sig den från Afrika, och riingde direkt till djurparken och satte apan där? Och vad är det för FEL med att vara nyfiken?


Jag tänker kring boken och just detta med djur på cirkus och djurparker. Många är ju emot detta men det är ok att läsa böcker om cirkusdjur eller om att gå på zoo? Att det är gulligt att hänga upp en tavla med en söt liten elefant som cyklar fast man predikar för hur fel det är att gå på cirkus eller besöka en djurpark. Nej, just det… det är inte samma sak.

Så hur läste jag Nicke Nyfiken för Tilda?

  • Att det inte är fel att vara nyfiken!!! (Tildas svar: vad betyder nyfiken?)
  • Att man inte ska plocka med sig djur från skogen hem! (Tildas svar: är han med hatten apans pappa?)
  • Att man inte ska leka med elledningen! (Tildas svar: nej man får stöt då)
  • Att mamma har inte råd att köpa 50 ballonger så att du kan flyga över hustak! (Tildas svar: pappa måste jobba mer så vi kan köpa ballonger…)
  • Det är dåligt att röka pipa (Tildas svar: men farfar röker pipa… )

Tilda pratar ju om allting. Hon frågade hela tiden om han med den stora gula hatten var pappa till apan och om det är kalas i zoo. Och om vi kan åka dit imorn.