Fyller på mitt järndepå med blåmusslor… orkade inte vara mer kreativ än så här haha men det är ALLTID gott med musslor. Ännu bättre om jag kan få blodmusslor och nu undrar ni wtf? Haha! Jodå googla på ”blood cockles” 🙂 Det skulle boosta mitt järn i raketfart tror jag.


Jag brukar variera men ikväll blev det blåmusslor i veteöl, grädde och parmesan.

Recept
1 kg/nät blåmusslor, putsad
1 morot, tärnad
1 gul lök, tärnad
1-2 klyftor vitlök, hackad
3 dl ljus veteöl
3 dl vispgrädde 40%
1 dl Parmesan, riven
1 näve persilja, finhackad
25g smör
olivolja/rapsolja

Så gör du!
Hetta upp olja och smör i en stor kastrull eller traktörpanna. Fräs lök, vitlök, morot i medelvärme i 5 min och slå på veteöl. Låt koka i 5 min och i med musslorna och lägg på lock. Låt musslorna ångas tills de har öppnat sig, det tar typ 5 min. Du kan så klart hjälpa musslorna och rör runt om de längst ner har öppnat sig och inte de längst upp.

 Sedan sila av musselspadet och häll tillbaka i kastrullet, låt koka upp och i med grädde, sänk värmen och låt sjuda. Fonden får inte stormkoka för den skär den sig och blir grynig! Lite kärlek behövs här! 🙂

 Servera som på bilden där du häller på musselfonden vid bordet eller så vänder du ner musslorna tillbaka i kastrullen så att de täcker med den goda fonden.

Riv ner parmesan efter tycke. Kör du allting i kastrullen så riv ner parmesan och i med persilja och vänd musslorna några rundor.

 Njut med vitlöksbröd… och julmust hehe. Vill du ha alkohol så kör samma dryck i glasen som i maten!

Vitlöksbröd? Kör baguette om du vill. Smält 50g smör i 20 sek i micro, pressa i vitlök och hackade persilja, blanda och pensla på brödet. Kör i ugnen på 200g i ca 10 min eller tills brödet blir gyllenbrun.