Älskar musslor!

Jag har lärt mig älska blåmusslor. När jag växte upp i Thailand så åt jag andra typer av musslor och sällan blåmussor. Sedan kom vi till Sverige så fick jag nöja mig med blåmusslor. Redan som barn kunde jag ånga musslor och lära mig sätta smaker t ex göra en sort thai-chilidip som består av chili, vitlök, lime, palmsocker och koriander. Nån dag kommer recept på olika thaidipsåser har jag tänkt.

Jag gör rätt ofta blåmusslor och jag har tillagat blåmusslor olika varje gång och oftast är det med vittvin men veteöl rekommenderas också, i kokosmjölk och örter är mer thai, grädde och creme fraiche är toppen, tomatsås jättegott…och blåmussor i massor med svartpeppar är superb om man gillar lite hett men i te chilihet. Just blåmusslor i vin och svartpeppar åt vi första gången i Pisa på en populärt inhemskt restaurang under en lunch. Ummm…matminnen.

Nu till vårt fredagsmys igår…andra käkade tacos men här var det blåmusslor. Jag hade först tänkt mig blåmusslor i tomatsås med spaghetti men det blev tomat-och rödvinssås. Är ni många än 2 pers eller 2 1/2 pers som vi var så kör 2 kg musslor eller släng i spaghetti/linguini också så blir det matigare…men det blev matig ockå utan pastan. Vi åt med vitlöksbröd.

blåmusslor i tomat ochh rödvin

Blåmusslor i tomat och rödvin

1 kg blåmusslor
2 dl rödvin, fyllig
1 burk krossade tomater
2 stjälk blekselleri
1/2 röd paprika
1 st morot
1 st lök
1 klyfta vitlök
Färska Basilika
Olivolja
Flingsalt & svart peppar
Vitlöksbröd

1. Blåmusslor: rengör, rensa skäggen, skrubba, släng de som är krossade eller inte stänger sig när du knackar.

2. Grönsaker: fintärna blekselleri, morot, paprika och lök, gärna samma storlek, ca 0.5 cm stora. Finhacka vitlök eller använd vitlökspress.

3. Tillagning: Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller traktörpanna. Fräs grönsakerna i 5 min, tillsätt rödvin och krossade tomater, låt sjuda i 5 min. Smaka av med 2 nypor flingsalt salt och peppar. Dags för blåmusslor, häll i och rör ochh lyft musslorna så att de är täckta med tomatröran. Stäng locket i 3 min och rör sedan runt igen. Tillsätt hackade basilika och rör runt igen…. Alla musslorn bör har öppnat sig, släng de som är stängda. (jag åt upp alla som var krossade eller inte har öppnats sig, det var pga att det var trång i kastrullet. Vågar du inte så chansar inte.

Servera med vitlöksbröd.

image

Dricka till denna rätt? Jag drack samma det fylliga rödvinet som var i maten. Den enkla regeln: samma dryck i glas som i mat.

Jag sockrade inte tomat-vinröran och såsen hade en god syrlighet i kombination med sältan från musselspadet och flingsaltet plus en gnutta pepprighet från svartpepparn. Ett fyllig rött vin t ex med druvan pinot noir hade nog funkat också. Vill man ha vitt vin så föreslår jag ett frisk och fruktig, oekad som t ex druvan Vinho Verde från Portugal eller sauvigon blanc.

Syran i vinet matchar upp syran i maten och du kommer känna att sötman bildas i munnen. Det låter konstigt men prova ta ett surt vin som du kanske till ochh med tycker att det är äckligt och bit i en citronklyfta så kommer du känna en sötsmak. Matkemi.

image

 

Enjoy!