Jag minns inte när det var första gången jag hörde om Black Garlic. Det måste vara på Youtube eller när jag skulle handla på nätet oh surfade vidare och vidare. Typ så. Och första gången jag köpte Black Garlic var på Mathem för 45kr/st. Det var en vitlökshuvud med svarta gummibjörn-liknande koncistens. Men supergoda! Mycket umami (den femte grundsmaken).

Vad är Black Garlic?

Black garlic är vanlig vitlök som har gått igenom en process som kallas maillardreaktion. Många kallar det fermentering men det är ju inte riktigt. Man utsätter vitlöken med en jämn värme på 60-70 grader under en längre tid i minst 10 dagar men för att få mer smak så gör man oftast längre om 3 veckor och vissa gör över 100 dagar.

Man kan göra Black Garlic själv hemma och jag blev manisk på detta och undersökte hur man skulle göra. Det var ett år sedan men plötsligt köpte jag massor med vitlökar och testade.

Gör de själv hemma?

Det var inte svårt. Det krävs en riskokare med rejäl lock, hushållspapper, gladpack, aluminiumfolie om man vill och tålamod, man får vara lite glömsk också och låta de gött sig i några veckor men minst 10 dagar i riskokaren. Mina var ok efter 10 dagar men jag lär de gå i 7 dagar till och nu ska de torka i 1 vecka.

Nu är det så att jag köpte de billigaste 3-pack vitlökar så smaken och koncistensen skiljer massor. Nästa gång blir det på finare vitlökar.

Så gör jag:

Black Garlic i riskokaren, med hushållspapper under och över

Torka av vitlökar och lägga hushållspapper under.

Hushållspapper skall fånga kondens och hålla vitlökarna fuktiga.

Lägg hushållspapper över. Det är för att det kommer att bildas kondens och peppren kommer bli fuktiga. Vitlökarna vill ha mycket fukt där inne i värmen. Viss lägger allting med en aluminiumfole runt och det provade jag med när jag tittade till dag 5.

Jag plastade kastrullet för att hålla in fukten men också lukten... det där med lukten hjälpte ingenting mot....

Jag plastade kastrullet för att hålla in lukten lite men även fukten.

Inte här heller...

Plastade mera… Men jag kan säga att drt började lukta redan på morgonen och jag gjorde detta 19.30 en måndag.

Riskokaren har fått stå i uterummet hela tiden och efter 10 tim så luktade det rätt mycket vitlök, vädra!

Detta vill du ha utomhus i och med det kommer luktar vitlök. Jag har den i uterummet då det finns ett uttag. Allting kommer att lukta vitlök så det är bra att vädra.

17 dagar senare !
Black Garlic 17 dagar senare
Black Garlic klyftor 17 dagar senare

Black garlic is the new gummy bear – Thaimorsan 🙂

Hur ska de smaka?

Jo många säger som tamarindfrukt men har man aldrig ätit tamarind så har man ju ingen aning. Man kan säga att de blir sötsyrlig lite åt balsamico-hållet och vissa säger att de har fått lakritssmak men oavsett så med underton av vitök. Den starka fräna stinkande vitlök doften och smaken tynar bort under processen i riskokaren.

Har du provat Black Garlic eller har du testat göra de själv?

Här kan du se mer på Instagram och InstaStories HÄR!

Nu blev jag sugen på en grönpapayasallad med black Garlic!