För att få Tilda vilja äta stod jag och rörde ihop en blåbärspannacotta istället för gå på kvällens mingel som jag hade tänkt. När Måns kom hemstod jag och fixade till mig och han bara sade typ oj är du påklädd. Inte för att jag brukar går runt naken hemma men typ alltid i mjukis byxor och linne. Och att vabba innebär oftast att jag kommer inte ut nånstans förrän Måns kommit hem och är inne i flera dagar. Som nu. Sedan vi kom hem från Stockholm i söndags så hade jag inte lämnat hemmet.

Så i och med jag skulle vara på en mingel kl. 18 stod jag uppiffad och fixade en blåbärspannacotta 17.40 (som blev klar på 10 min). Sedan för att få lite luft gick jag med skräpet till återvinningsrummet i området och handlade på ICA. Väl hemma igen så brände Måns den första pannkakan lite med flit och innan han gjorde det så sade han att jag hade sagt att jag var bättre på att steka pannkakor än honom… Och jag visste att han ville tillbaka till sitt mobilspel Risk som han har hållit på med i flera dagar nu utan att har lyckats vinna erkände han. Och så använde han han nya vetemjöl som jag inte var glad för att ha i pannkakssmeten.


Barnen såg fram emot blåbärspannacottan.

Och jag blev lite besviken att ingen ville äta för att jag hade Lättströ. Jag köpte en burk och måste ju använda det och tre vanliga matskedar gav den okey sötma. Men helt ärligt var det bara jag som åt upp min portion, och ärlighetens namn så smakade det som just sötningsmedel kan smaka. Därför gillar jag inte light drycker. Så jag förstår dem.

Jag får väl smälta ihop allting igen och ge majoriteten riktig socker ?

Penny tyckte i alla fall att det var kul att hjälpa mamma med att röra ihop pannacottan och åt upp resterande blåbären…


Receptet körde jag på fri hand och det är busenkelt. Smaken kan varieras många. Jag gillar med riktig vaniljfrö och toppar med färska bär.

Lightversion då detta var med Lättströ men har varken snålat med fettet eller blåbär. Receptet ger 5dl vätska. Jag hade 4,5dl vispgrädde som hade gått ut så därför, annars funkar det som 5dl.

Blåbärspannacotta

4,5 dl vispgrädde 40% fetthalt
3 dl frysta blåbär
3 msk Lättströ
3 blad gelatin
1 st lime + zest
1/2 dl vatten

1. Blötlägg gelatinbladen

2. Värm upp frysta blåbär med vatten, sila och spara vätskan.

3. Koka upp vispgrädden med socker under omrörning i medelvärme. I med blåbärsvätskan och pressa i en halv lime eller hela beror på hur syrlig du gillar. Jag hade en hel.

4. Krama ur gelatinbladen och lägg i.

5. Häll pannacottan i en form eller portionsglas. Räcker till 4-5 portioner. Kyl i minst 2 tim. Jag hade de stående i uterummet.

Servering: färska blåbär och riv över lite lime zest

Edit 1: 2 gelatinblad för en mjukare koncistens

Edit 2: Emelie tipsade ”Förstår dom ? det där lättströt är rena giftet, äckligt och kroppen tar upp 50% som socker i blodet och höjer blodsockret. Ica sötströ ska det vara ?”

Jag ville inte släng Lättströ och föredrar riktig socker ? men jag är öppen att undersöka och testa.

Tur att pyjamasen är lila för hon torkade fingrarna på kläderna. Det var små lila fingrar lite överallt på hennes stol också som jag fick skrubba.