Hej på er och Gott Nytt år!
Jag hade skrivit massor och i form av dagbok dag för dag i detalj MEN det skulle bli förjobbigt för er å bara min mor som vill ha en rapport haha… Det suger med uppkopplingen här å med att försöka ladda upp bilder å texter så det får bli en sammanfattning av veckan. Det är även för att skona er från läs-koman och blir uttråkad även jag vill dela med och berätta om allt skoj som vi har gjort.

wpid-IMG-20140101-WA0000-1.jpg

*Tilda
Först om vår lilla charmtroll! Hon har skaffat sig kompisar överallt och folk kommer gärna fram och ta på henne utan att be om lov. De var vänliga å vissa har nypit henne i kinderna eller klämt på hennes babyfötter. De frågade också vad hon hette å många tyckte att hon var stor för att vara snart 10 mån…öhm… I alla fall, folk har vänt sig om och lekt eller hejat på henne, unga som gamla, kille som tjej och alla var till sig när Tilda vinkade först eller tillbaka. Så vad händer då? Bortskämd blir hon och hon har skrikit så högt hon kan när hon inte får uppmärksamhet av oss mamma å pappa höhö.

wpid-IMG_20140103_104456.jpg

Tilda & Mat: När det kommer till maten så gillar Tilda sin välling som vi hade med 4 paket och 2 paket gröt som vi försöker ge henne morgon och kväll. Vi har slutat ge modermjölkersättning sedan vi anlände men vi har undersökt och det är inte svårt att få tag på modermjölkersättning eller “cereal” – gröt om vi skulle behöva något. Tilda är inte så duktig på att äta och vi har hittat påsmat och puréer som hon kan suga i sig lite då å då och de klarar att vara i värmen så vi kan ha med under våra utflykter. Jag ska börja göra en laddning med Tildas mat så vi har i frysen.

 wpid-PhotoGrid_1388562769274.jpg

Tilda & Sömn: Och hur har det gått med tidsomtällningen? Det är ju +6 tim här, så när klockan är 12 här så är det kl.6 i Sverige. Hon har sömnat vid 03:30, 00, 02, 21, 20 och 23 men hon har sovit till och från under dan också. Hon vaknar mellan 07 och 09 (thai tid).

wpid-PhotoGrid_1388997757467.jpg

*Vad har vi gjort på dagarna?
Först måste jag säga, vi är inte alls oroliga för vad som händer i Bangkok. Så länge man inte vistas där det händer tråkigheter och demonstrationer så är det lugnt. Så mina vänner, ni som ska resa hit eller är redan här, sök inte upp problem om ni inte vill ha problem… Helt enkelt! 🙂

 wpid-PhotoGrid_1388761065237.jpg

Vi har hunnit träffa några vänner från Sverige över en lunch eller fika, de som var förbi i BKK och träffat några av mina släktingar dvs min äldre moster, morbror och min enda 17 åriga kusin. Jag har även en yngre moster och 2 barndomsvänner som vi har inte hunnit träffa. Jag hade inte med mig så mycket kläder så jag har handtvättat några gånger nu, tills idag då fick jag tag på ett par sandaler för 30 kr och 2 klänningar för 100kr på Platinum! Måns fyndade hos Billabong med hela 40 % på lyxvaruhuset Paragon och fick sin badshort för 1050 baht (typ 200kr). Vi har letat efter skor till Tilda men inte lyckats. Jag vill ha sådan skor som när jag hade som barn enl. min mamma, att den låter när man går och blinkar så man vet var hon håller till hehe. Tilda går ju inte än men hon ville inte sitta så mycket i vagnen idag å vill hoppa upp i famnen, titta och vinka till alla. Får hon ett par skor som sitter rätt också så blir allting mycket roligare skulle jag tro.

wpid-PhotoGrid_1388762299604.jpg

Vi har besökt de stora shoppingattraktioner som Siam Paragon, Central World/Zen/Isetan, Terminal 21 (nytt och coolt varuhus med flyplats som tema och varje våning är inredd efter olika städer som t ex London och Tokyo), Asiatique Night Bazaar (också nytt, vid floden) och Platinum (fashion mall med grossistpriser). Jag hinner inte länka men ni kan fråga Google 🙂 Överallt är det mat och godsaker så här är det ingen brist på restauranger, snarare snart att välja vilken restaurang eller maträtt/-er man vill äta idag. Å om vi hade en stegräknare så skulle den visar att vi har gått minst 1 mil varje dag 🙂

wpid-PhotoGrid_1388562889767.jpg

*Kändis på stan: Nyårsafton vid lunchtid, hon Helena som spelade i Änglagård, stod och väntade på hotellbåten vid Taksin piren med sin son (tror jag). Måns sa att jag var nog den enda thai som hade sett Änglagård hahaha… Å min thaikompis från Sverige tog också en ordentlig titt och bekräftade att det var hon, i linne och shorts å ruffsig hår. Hon märkte nog att jag glodde på henne när vi gick förbi. Hade det varit Alexander Skarsgård skulle jag utan tvekan hoppa upp i hans famn även om vi båda skulle trilla i den skit-bruna floden…. Hahahahahah!

wpid-20140105_143627.jpg

*Första frisörbesök
Måns och Tilda har även varit hos en av de lokala frisörsalonger och Tilda fick sin första klippning i en salong. Vi hade klippt henne själva en gång å det gick bra men den här gången satt hon inte stilla, så hon fick sitta på mig å jag försökte korsa hennes armar som när hon skulle ta sprutor på BVCn. Frisören var tålmodig, en annan i salongen hade sin 14 mån son så de försökte också underhålla Tilda. Tilda tittade upp och blängde på frisören varje gång han närmare saxen å gjorde ett snipps och Tilda gjorde sånn min – ” vafan görru?” å stirrade upp på honom.

wpid-PhotoGrid_1388763145925.jpg

*Hur vi mår annars?
Lördagskväll låg jag i feber och hade spytt ut allt mat på morgonen, det var som att matsmälltningen hade inte funkat å massor av basilika som jag åt, hela bladen kom ut otuggade. Så jag har inte så mycket sug efter sea food och får ta det lite lugnt med chilin. Sorry om jag äcklar er… Och igår kväll var det Tildas tur, hon var extra gnällig undr shoppingturen och varmt så när vi kom hem så gav jag henne en Alvedon stolpill, tror att tänderna var också boven för vid kl.3 inatt så hade hon bajsat 2 ggr och var lös i magen, slemmiga bajs dessutom. Så det var precis som när hon fick sina 2 första tänder. När hon fick tand nr3 och 4 så var det inget feber å bajs men tand nr 5-6 kom upp bara 2 veckor senare så hon fick nu extra ont tror jag. Måns är också lite kass i kistan hela tiden och har tagit Samarin några gånger men annars så mår vi bra. Vi har nära till allt så jag är lugnt. Får väl också börja borsta tänderna med dricksvatten å inga drycker med is!

wpid-PhotoGrid_1388585556738.jpg

*Hur vi bor?
I mina föräldras condo-lägenhet och vad menas med det…hmm? Det är nog som bostadsrätter fast du äger din bostad, har gemensamma utrymme, betalar gemensamma underhållningsavgifter och här i Thailand finns det oftast en pool, gym, lobby, vakter och personal som sopar marken hela dagarna å hos oss har vi en båtpir med egen båt som tar oss över floden när vi behöver. Det enda som saknas är en tvättstuga! Därför kör jag handtvätt, eftersom det kostar 100B/kg att lämna in tvätt. Frågade min mamma varför det inte finns en tvättstuga och svaret var så enkelt som… då skulle det saknas jobb! Höhöhö… “Vår condo” är på 35 kvm alltså en studio lägenhet med alla utrustningar och vi betalar bara el och vatten men det är inte billigt här… Det låg en vattenräkning i brevboxen i lobbyn å 50 baht för dec å bara för den 31 dec den dan vi kom, kan det vara möjligt? Alla här pratar om att allting har blivit dyrare och t ex när många trottarförsäljare slutar med koriander för det kostar 100baht/kg, då är det dyrt. Måns tycker att det är skönt utan koriander.

wpid-IMG-20140106-WA0000.jpg

Fler bilder kommer så småningom 🙂

*Veckans Budget: 15 000 baht, allt som allt (ca 3 000kr)

*Priser?
(1 kr = 4.5 – 4.9 baht)
En maträtt på trottar: 50 – 80 baht
En maträtt på food court: 50 – 100 baht
Satay med jordnötsås: 5baht/pinne för fläsk, 10 baht/pinne för kyckling
En macaron på en välkänd ställe: 40-50 baht

En öl 50cl på 7Eleven: 55-70 baht
En flaska vatten 50 cl: 7-10 baht
En flaska nypressad fruktjos t ex granatäpple 33cl: 40 baht
En espresso: ca 65 baht

Tildas påspuré/-mat på Villa Market/Tesco: 55-68 baht (dvs. som hemma)
BTS Skytrain: 405 baht för 15 åk oavsett sträcka
Frisörbesök hos den lokala salongen: herrklippning 300 baht och barnklippning 100 bath

wpid-PhotoGrid_1388763282686.jpg

*Tips!
KÖP GULD, det är billigt enl. Thai tv att köpa guld i år då guldpriset har sjunkit markant jmfm förra året då guldpriset hade stigit rätt mycket och många thai hade köpt då i hopp om att priset skulle stiga ännu mer i år… Men icke. Vi thai gillar guld och vi ser det som en investering. Tilda har redan 2 guldarmband som hon har fått av mormor och morfar. Nu har min moster gett en pengargåva till Tilda, så det kommer vi köpa en guldhalskedja eller smycke till henne. Vi ger alltså inga doppresenter eller dop-silverskedar här i Thailand.

wpid-20140103_082113.jpg

*Barnvagnen: Babyzen yoyo
Ok lite om barnvagnen också å många har sagt att det inte gick att köra barnvagnar i Thailand. Nu är det jättepoppis med att bära barn i bärsele och köra barnvagnar MEN thai kör mest barnvagnar i varuhusen, inte mycket på trottarer. Vi plöjer runt vår Yoyo överallt dvs. i China Town när det var packat med folk å på trånga trottarkanter men även på Skytrain när det var rusningstraffik och alla trängdes vid dörröppningen men det finns handkapplatser på vagnarnar. Hittils har det funkat jättbra och eftersom Yoyon är bara 5,6 kg så gick det smidigt att bära upp och ner för trappor när det inte fanns hiss. Vi har också åkt färjan över floden varje dag och det gick också bra att hoppa på färjan å thai färjor är ju inte enl. sv.standard.

IMG_3042

*Bilder kommer! Jag har massor med bilder men det tar långt tid att ladda upp men bilder säger mer än 1000 ord… Yes yes. Kolla gärna in vår Instagram, för där laddar vi upp lite ett å annat lite snabb så fort vi får in wifi.

Ni får gärna komma tillbaka till inlägget eftersom det kan hända att jag uppdatera det med nya bilder. Kommentera gärna eller ställa frågor 🙂

Nu blev detta inlägget lite långt med hoppas att ni gillar det. Nästa ska inte bli så här mycket men i alla fall nu en sammanfattning, tjinga ling!