00:29 och vaken. Tilda testar våra tålamod deluxe, Prim är extra mammig och Måns… han är ibland lika tjurig som barnen… 

Vi kom hem idag efter nästan en vecka i Halmstad och vi var faktisk mest hemma då det regnade en del men lite sol fick vi också, kallt dock.

Hemfärd

Tilda ville inte åka hem. Hon kände nog att hon ville ha farmor och farfar för sig själv efter 6 dagar med mycket folk i huset och hon hade det roligt till och från med kusinerna. Men hon vill bara vara med farmor också. Så var hon också när mormor och morfar kom och hälsade på eller när vi hälsade på dem. Tilda vill ha mer tid med dem. Det gick att prata med henne i alla fall så att hon förstod att det roliga måste ta slut nångång och man kan ses snart igen men det tog tid.

Tilda vaknade upp alltså på felsida och var tjurig för hon fick för sig att hon inte ville åka hem. Jag var i sovrummet och lyssnade på hennes tjutande och gråt utanför. Ingen kunde prata vett med henne eller trösta henne, då fick mamma rycka in. Vi åkte hem 4 tim senare…

Middagsdags

Måns hade lagat en stor lass spagetti och köttfärssås. Det har blivit en sånn maträtt som vi gör mycket av och fryser in. Vi äter den när vi har kommit hem från varje resa för det är lätt, går lagom fort och gott.


Tilda satt och lekte med Playdoh vid köksbordet och vägrade plocka ihop. Måns frågade om hon kunde avsluta leken och såklart var svaret nej, hon ville göra klart. Måns satte sig och började äta ändå. 

Jag hade hunnit handla efter att vi kom hem så att Måns kunde laga mat och medan han lagade maten fixade jag tvätten och badade Prim. Jag fick rycka in och frågade bara om Tilda ville ha lika stor tallrik som vi vuxna. Tilda svarade direkt jag, plockade ihop och åt med stor aptit. 

Tilda blir oftast sur när hon tycker att hon inte är klar med något och säger faktisk ”men jag är inte klar!” och ikväll var det så. Jag frågade ”NÄR är du klar?” och hennes svar var ”men jag har jättemycket kvar att göra!”. 

Läggdags

Vi föräldrar har knappast egentid på kvällarna eller tid att bara kolla på något tillsammans och varvar ner. Måns vill spela FIFA (fotboll) tv-spel eller nu när det går Allsvenskan så vill han kolla så fort han får chansen. Vi vill så klart lägga barnen tidig men det blir alltid sent och de somnar inte lätt som man skulle vilja. De hittar på allt möjligt och det blir mycket hoppandet på sängen eller spring mellan rummen. Tilda ville idag sova i sitt rum med pappa. Jag sa ”ingen IPad”. Hos farmor kunde hon somna inom 10 min och det var rekord. Prim somnade relativ fort efter mycket tuttning. Jag hade hunnit somna och sov i en timme. Kl.23:25 hörde jag Tilda gnälla och sade om och om igen att hon ville sova med mamma. Efter 5 min lyssnandet tittade jag in och jag undrade varför hon inte sov, om hon låg och tittade på iPad? Måns svar var ”du vet hur hon blir”. Mmm… Han gav efter lätt för att han orkade inte bråka och det han säger till Tilda (eller mig) låter oftast gnällig och går oftast över till tjafs och vidare till ultimatum. Jag ger också ultimatum. Tilda röst är mer bestämd än Måns kan jag säga. 

Så det är bara mamma som kan hantera barnen? 

Nu fick jag Måns att låta att han är dålig på detta med barn men det är alltid en kamp på kvällarna eller när vi ska nånstans. Tilda sätter alltid igång med nåt. 

Jag borde lämna barnen med Måns lite oftare OCH längre. För jag hör bara gnäll i rösten när Måns säger något till Tilda, att allting låter så himla besvärlig och jobbig. Jag kan såklart inte kläcka ur mig nåt för då går han i självförsvar direkt med snabba motsvar och låter sur. Då får jag TRE barn att hantera. Att allting är en kamp är också när han tycker att Tilda ska göra på det sättet som han vill och får det överstökad fort men hon vill såklart göra på sitt sätt. En maktkamp. Och jag säger inte att Tilda alltid vill ha mig för när jag säger emot henne då vill hon springa till pappa.

Jag ligger nu som vanligt mellan barnen och Tilda kan inte somna utan att få krama min arm och Prim måste ha tutte. Måns sover gott ensam i Tildas rum (fast jag vet att han gillar inte att sova ensam).