Den här gången handlar det om AUBERGINE som även kallas för äggplantor… de små thailändska som fick rampljuset i tvn.

Olika aubergin som även kallas för äggplator. Den vanligaste i Sverige är de lila. De små gröna är thai/asiatiska . De bakom de lila är mini som kommer i krasar som man kan hittar i thaigrytor och wokrätter.

Auberginskola

Häromdan var det en ”augerginskola” på Tv4 Nyhetsmorgon. Där hade kocken/experten tagit med några augerginer och tillagade ”auberginebacon” och rå auberginesallad. Han hade med sig de vanliga auberginer som finns i grönsaksdisken, de stora lila som han saltade (som man bör för att vätska ur). Jag vet att man KAN vätska ur de stora lila genom att salta och låt dra en stund 10-30 min, det är inget lag på det. Det är för att de också är lite bittrar i smak.

Vadå RAW thai auberginsallad när majoriteten i skålen är vitkål…Vitkålsallad med spännande aubergine kan den heta…

Inte salta de små thailändska äggplantor!

Han hade även med de små thailändska äggplantor som han gjorde en rå augerginsallad av. Redan här misstänkte jag att han skulle göra en variant av ”somtam”, den thailändska grön papayasallad. En variant är att man har i dessa små äggplantor i kryftor eller skivor för att ge mer krispighet i salladen.

 

 

Tror jag grät lite av skratt och ilska på samma gång. Tänkt vad en liten thai äggplanta kan trigga en. Ok kocken vet bara det han vet eller tror på… men ingen thai skulle göra som han.

Vadå salta och låt saltet dra ut vätskan i 30 min plus att de svartnar på kuppen! De äggplantorna är knapriga och vi thai äter de råa som tillbehör, i t ex somtam -sallad som i min bild, har i soppor eller grytor. Ser du skillnaden på min sallad och kockens? Han kallar sin Raw thai auberginsallad. Vi thai kallar det för somtam! Han hade i palmsocker, vitkål, koriander och thaibasilika… en somtam-inspirerad i utseendet och smaker. Men han aubergin hade svartnat.

Tror han att thailändarna gör salta och vätska ut sina små äggplator i 30 min innan de ska äta sin rawsallad???

Vill du göra den här RAW THAI SALLAD / SOMTAM med dessa små äggplantor?

Här kommer hemligheten….
Du gör såsen först. Du kör med vitlök, chili, palmsocker, fisksås och citron/lime. Sedan tillsätter du dina skivade eller klyftade äggplator och marinerar den i såsen en stund innan då bland i resten av grönsakerna.

Men vill du servera äggplator som har svartnat i din sallad, gör som kocken. Det går inte undvika att de svartnar när det är grytor.

Jag vill i alla fall att mina äggplator ska se fina och fräscha ut i mina somtam a.k.a raw thai augerginsallad… lite kontigt med att kalla rätten Raw thai auberginesallad när majoriteten av ingredienserna är vitkål med färska örter…

Yes people, Thaimorsan ballade ur på kockar…

Min vän har nog rätt…

Du vet vad jag tycker om tv-kockar, och ignoranta matbloggare som slutar vara ödmjuka när de har blivit kända och fått en tv-deal. Hela Sverige kan älska dessa matbloggare men när jag kommenterar gällande thaikäk så släpper de inte mina kommentarer. De kanske tycker att jag är ett troll. Vad händer med att kunna diskutera? Är de plöstligt rädda att inte framstå som expert. Jag är inte expert i allt inom matlagning även många tycker och lovprisar mig för min mat. Jag kan det jag kan inte vet vad jag vet liksom. Vet jag inte 100 så kollar jag upp fakta och kan erkänna… som nyligen om indiskt mat, inte min favorit och därför inte intresserad av att tillaga. Då går jag inte heller in och argumentera och verka veta bättre om indiskmat. Ska inte balla ur redan här men hahaha….

Tycker du att man måste salta aubergine?

Inte de små thailändska för att ha i en sallad. Men du gör som du vill. Så när jag har publicerat mitt recept på min somtamsallad så vet du att jag aldrig skulle salta ur äggplantorna innan i 30 min så de ser slak och sladdriga ut. Punkt.