Jag har funderat ett tag, därför kommer inlägget nu.

Jag samlar på kokböcker och har en hel Billy-bokhylla full. Jag skriver också egna recept…men recept å recept, oftast så går jag efter mitt eget lilla huvud… och inspirationer från kokböcker. Efter att har läst många kokböcker så har jag sett att många recept kan vara snarlika. Om jag ändra på t ex ett och annat i ett recept jag har hittat, kan jag då säga att receptet är mitt? Hallå eller!

Visste ni att recept på mat, bak, drycker… Det är ok för andra att sno, i alla fall texten. Detta läste jag på Linnéas Skafferi i ett gammalt inlägg med rubriken ”stöld” från 2011, när någon snodde ett av hennes recept rakt av med text och bilder utan att länka tillbaka till ägaren/källan. Tror hon varnade boven och sedan fakturerade denne haha!

 

Så här skrev hon:

”På recept finns ingen copyright, du kan låna, ändra eller ta rakt av, det kan man inte säga något om. Självklart uppskattar jag om ni skriver vart ni fått receptet ifrån om ni hittar inspirerande recept här, men det finns ingen lag som skyddar recepten.”

 

Nu så… svar på min egen fråga. Tydligen så kan jag säga att receptet är mitt, för vem som helst kan sno recept från någon annan. Å hur kul å stolt är man då liksom? Om man vet innerst inne att man själv har för fan inte kommit på allt i receptet helt själv. Någon annan har ju redan kommit på å nån annan kanske ”förbättrar”…

Ju mer jag skriver kommer ni märka att jag ballar ur lite… JAG bli i alla fall tokig när jag ser vissa bloggare tipsar å delar med sig av ”sitt recept” utan att länka till källan där man verkligen har hämtat receptet eller inspirationen.

Personligen så följer jag sällan recept till punkt och pricka å om jag ändrar på nåt i receptet som jag har använt så kan jag i alla fall vara ärlig att nämna detta.

Nämner inte heller namn på boven/bovar för jag vill inte heller länka å föra trafik dit till de som inte förtjänar! Jag länkar gärna å delar med mig till er om något jag tycker är kul och intressant. Jag skulle också uppskatta om man vill länka tillbaka till mig eller nämna mig.

Bloggar du om mat eller har en matblogg du gillar, tipsa gärna här 🙂

IMG_0056.JPG
Ser detta gott ut? Hittade den i min Facebook ”foodporn” album. Grillade bläckfisk med fänkål, pak choi å vårlök plus chorizo (eller var det rödbetor) som jag lagade. Det var säkert 2012.