Klockan 17 igår hörde en vän i Bangkok av sig och undrade vad som hände i Stockholm. Jag var hemma och fikade med Johanna. Hon och Tilda målade skog och moln. Det var då vi kollade upp nyheten. 

Det var bara en tidsfråga att det som hände i Nice, Berlin, London också skulle hända i Stockholm. Detta kan också hända här i Göteborg! På Avenyn… Nordstan, Kompassen!  Där det finns gågator fullt med folk en fredagskväll eller en livlig lördag vid Kungsport. 

Ska man tänka att det får man leva med? Ja, så är det ju. Mina tankar går till alla drabbade i Stockholm. Min familj, mina vänner och bekantar var utom fara. 

Jag satt och följd Polisens presskonferens medan barnen lekte. Tilda är stor nog och brukar oftast vara frågvis om vad som händer på tvn. Hon frågade ingenting igår och jag berättade ingenting. Jag förklarade ingenting. Frågar hon inget så göder henne inte med någon information om lastbilen som körde in i folkmassan och i en byggnad. Tilda brukar fråga ”vad gör han/hon/de för nåt?”. Det är oftast matlagningsprogram eller djurprogram hon kollar med oss. 

Om hon hade frågat? Då skulle jag berätta att det var en dum och elak person som körde fort… Man kan inte alltid skydda de små från vad som händer i omvärlden men man kan bespara de dessa tankar, än så länge. 

Hur pratar man med ett barn om ett terrordåd? 

Jag tycker att så länge Tilda inte snappar upp vad hon har sett och hört så ska vi inte ge henne något mer att tänka på. Inte heller gå in i detaljer även hon är den som gärna gör det i sina frågor. 

Bild: Malinsblogg.se

BRIS har kommit med en guideline  – Så kan du prata med barn om händelsen i centrala Stockholm


”Händelsen där flera personer har blivit påkörda i Stockholm kommer att väcka både oro och frågor hos både barn och vuxna. Vid en så här stor och allvarlig händelse kommer de flesta barn i skolålder snabbt nås av nyheten. Du som är förälder eller annan vuxen nära barnet har en viktig uppgift i att trygga, lugna och hjälpa ditt barn att hantera sina känslor och frågor.

Alla barn är olika och hur ett barn reagerar på händelser som denna avgörs av flera olika saker, bland annat på om barnet varit på plats eller befunnit sig i närområdet eller om hen har anhöriga som var där. Barnets ålder och vad hen har varit med om tidigare spelar också roll.

Det viktigaste du kan göra som vuxen just nu är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver!

Ställ konkreta frågor!
Vad har du hört? Vad vet du? Vad undrar du?


Uppmuntra och underlätta för barnet att ställa sina frågor!

Visa att du gärna pratar också om sådant som kan kännas svårt och även om du inte har svar på alla frågor!


Informera!

Barnet behöver få svar på sina frågor, känna en större kontroll och bli lugnad. Ge barnet den information barnet är hjälpt av. Även svåra och skrämmande fakta kan vara viktiga att få prata om. Svara ärligt på frågorna men berätta inte mer än barnet är hjälpt av att få veta, undvik till exempel att gå in på detaljer.”

Läs hela texten på BRIS