Jag vägrar acceptera min 3-årings beteende. Hon mår vara sjuk (läs: förkyld) men ändå pigg, har cyklat runt, pärlat, småätit och allt möjligt. Sedan började hon ”bossa” runt. Det är superbra att hon kan prata så mycket och kan tala om vad hon vill, hon bjuder in till lekar, säger till HUR och VAD man ska göra…men just att plocka och städa efter att hon har lekt klart…nopp, ”mamma städa, mamma gör”. Plötsligt kom det vanliga ”nom och Ipad”. Jag har sagt till henne att hon måste be snäll. Hon skulle få allt det NÄR hon har städat efter sig och plockat undan leksakerna innan hon tar fram nästa. Istället valde hon att säga emot och det har låtit så här:

Tilda: Nej, jag vill inte…MAMMA STÄDA!
Mamma: Kastar du dina leksaker på golvet och inte städar, då slänger jag dem. ALLIHOPA!
T: NEJ! DU FÅR INTE SLÄNGA MINA LEKSAKER!

Och så höll det på så här i säkert en kvart, tills hon körde med tårar, skrik och arg på saker… Sedan kom ”mamma trösta mig…trösta mig, jag är ledsen”.

Jag sedan ”nom och Ipad”…
T: Nooom, jag VILL HA nom! Och Ipad!!!
M: Hämta själv! Hämtar du Ipad så får du nom
T: MAMMA HÄMTA! MAMMA HÄMTA SJÄLV! Jag vill ha pappas Ipad!
M: Nej, vill du ha får du hämta själv!

Och så fortsatte det i ytterligare en kvart men hon gav inte upp. Den här gången gick jag in i duschen och duschade med dörren öppen, så jag hörde Tilda hela tiden som fortsatte tjata och gråta på soffan ”mamma häääämtar….buuuhuuu….mamma hämtar, jag vill ha Ipad”.

Sedan hörde hon nog att jag hade duschat klart och kom till badrummet och fortsatte lite till. Kollade sig själv i spegeln och övade gråt-grimaser…yeap. Då sa jag till att nu får hon sluta gråta och prata som vanlig.

M: Tilda måste vara snäll. Säga snäll om du vill ha nåt. Vad säger man då?
T: Tack!
M: Kan jag får nom och ipad tack!
T: Kan Tilda får nom och ipad, TACK!
M: säg det igen…
T: Kan Tilda får nom och ipad, taaaack!

Victory! ✌🏼️

Om det hade varit Måns eller om han är hemma, då skulle han bara gått och hämta bara för att slippa gråt och bråk.

Bad cop vs. good cop