Nu kanske det passar att lägga upp detta inlägg efter festligheter. Inlägget har inget med den senaste nyårsfesten att göra men diskussionen om ämnet i frågan har uppstått mååånga gånger. 

Under alla åren som jag har haft fester för vänner och respektivens vänner. Festerna kunde vara riktig stora och inkluderade oftast mat och dricka, oftast mot betalning för råvarukostnader när jag var yngre. När jag var singel och bodde i mitt korridorsrum på universitetet så hade jag matfester i korridorskök från vecka ett för jag kände mig ensam och gillade inte att äta själv. Rykten om mina matfester spred sig och vänner ville ta med vänner. Sedan träffade jag Måns och vi har haft många fester ihop. Måns är lika generös som jag och gillar inte konflikter med vänner så han brukar förbi se saker när det kommer till pengar eller vilka man borde inte bjuda. Vi har i alla fall stött på vänner och “vänner” som vi verkligen kan störa oss på när det kommer till hyfs. 

Här är några saker som gör mig tokig när det har inträffat alldeles för många gånger. 

  1. O.S.A i tid! Bjuder vi till en fest, det rätta är att svara i tid och hur många som kommer. Inte ska vi behöva jaga alla för att vi undrar hur mycket mat vi ska göra och OM någon kommer. När vi ringer så får vi oftast svar “jaja, hela familjen kommer!” eller “får jag ta med en vän?”
  2. Ta med eget dricka oavsett! Vi bor i Sverige och ALKOHOL är dyrt. Det här med att bjuda är inte alla lika duktiga på som vi. Vi bjuder när vi har men tar inte oss förgivet. Ändå tar vissa oss för givet att de alltid får mat och sprit här ändå och frågar “måste jag ta med nåt?”. Vi är generösa men tänker man själv aldrig bjuda tillbaka så ska man väl inte tro att man kan få, alltid…eller?
  3. Försök inte att smita från en betalning! Om vi har sagt att det kommer en kostnad för råvarorna så kommer man inte utan pengar och svarar med “tar det i natura!” särskilt när respektive/vänner får också komma. Tur att det finns Swisch nuförtiden! 
  4. Kom aldrig tomhänt! Jag stör mig på personer som alltid har fått komma på våra middagsfester (som vi inte tar betalt för) men aldrig ta med något till värdarna. Det är väl pincipsak? 

När vi själva går på fester så har vi alltid med något till värdarna. En gång var det en middag hos Måns vän med hans familj och vi hade inget med oss och det skämdes jag för. Annars har jag springit in och köpt med lite frukter iaf. En thai har oftast med sig nåt när de kommer på besök, oavsett det är en bjudning eller bara en kort visit.

Jag har oftast med mig viner till en middag och delar såklart med mig. Sedan tycker jag att eftersom jag inte vet när jag kommer att bjuda tillbaka så borde det räcka med vad jag har med mig att bjuda under middagen/festen även ingen har förväntat sig det. Särskilt om mina viner är dyrare än själva maten som bjuds 😛 Om det är knytkalas så har jag också med viner eller annat dricka att dela med mig eller något som jag har lagat. Men vi bjuder oftast tillbaka. 

Dock tänker inte alla som vi. Nu efter att vi har bjudit så mycket och vissa typ aldrig bjuder tillbaka så undrar jag ju om de människorna är värda att bli bjuden gång på gång. Och att vissa inte kan ha lite hyfs! 

  
Och det här med Påsk, Midsommar, Nyår…inte fasiken ringer nån oss och frågar om vi vill komma på fest. Däremot kan någon ringa 2-3 dagar innan t ex nyår och undrar vad vi ska göra…för att de inte har nån att vara med…eller så har man typ väntat på något bättre och är vi då den sista utvägen…för här finns det i alla fall käk och sprit?  

Sedan det här med att t ex bjuda alla gamla vänner till Måns och INTE bjuda en för denne är som den är och JAG irriterar mig på personen utan att denne förstår själv…även Måns gör det MEN kan typ inte utesluta människan… Ganska tröttsamt situation. Vill bara ventilera…

Hur många känner igen sig i allt detta?