Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Att bjuda till fest

Lästid: 3 min

Nu kanske det passar att lägga upp detta inlägg efter festligheter. Inlägget har inget med den senaste nyårsfesten att göra men diskussionen om ämnet i frågan har uppstått mååånga gånger. 

Under alla åren som jag har haft fester för vänner och respektivens vänner. Festerna kunde vara riktig stora och inkluderade oftast mat och dricka, oftast mot betalning för råvarukostnader när jag var yngre. När jag var singel och bodde i mitt korridorsrum på universitetet så hade jag matfester i korridorskök från vecka ett för jag kände mig ensam och gillade inte att äta själv. Rykten om mina matfester spred sig och vänner ville ta med vänner. Sedan träffade jag Måns och vi har haft många fester ihop. Måns är lika generös som jag och gillar inte konflikter med vänner så han brukar förbi se saker när det kommer till pengar eller vilka man borde inte bjuda. Vi har i alla fall stött på vänner och “vänner” som vi verkligen kan störa oss på när det kommer till hyfs. 

Här är några saker som gör mig tokig när det har inträffat alldeles för många gånger. 

 1. O.S.A i tid! Bjuder vi till en fest, det rätta är att svara i tid och hur många som kommer. Inte ska vi behöva jaga alla för att vi undrar hur mycket mat vi ska göra och OM någon kommer. När vi ringer så får vi oftast svar “jaja, hela familjen kommer!” eller “får jag ta med en vän?”
 2. Ta med eget dricka oavsett! Vi bor i Sverige och ALKOHOL är dyrt. Det här med att bjuda är inte alla lika duktiga på som vi. Vi bjuder när vi har men tar inte oss förgivet. Ändå tar vissa oss för givet att de alltid får mat och sprit här ändå och frågar “måste jag ta med nåt?”. Vi är generösa men tänker man själv aldrig bjuda tillbaka så ska man väl inte tro att man kan få, alltid…eller?
 3. Försök inte att smita från en betalning! Om vi har sagt att det kommer en kostnad för råvarorna så kommer man inte utan pengar och svarar med “tar det i natura!” särskilt när respektive/vänner får också komma. Tur att det finns Swisch nuförtiden! 
 4. Kom aldrig tomhänt! Jag stör mig på personer som alltid har fått komma på våra middagsfester (som vi inte tar betalt för) men aldrig ta med något till värdarna. Det är väl pincipsak? 

När vi själva går på fester så har vi alltid med något till värdarna. En gång var det en middag hos Måns vän med hans familj och vi hade inget med oss och det skämdes jag för. Annars har jag springit in och köpt med lite frukter iaf. En thai har oftast med sig nåt när de kommer på besök, oavsett det är en bjudning eller bara en kort visit.

Jag har oftast med mig viner till en middag och delar såklart med mig. Sedan tycker jag att eftersom jag inte vet när jag kommer att bjuda tillbaka så borde det räcka med vad jag har med mig att bjuda under middagen/festen även ingen har förväntat sig det. Särskilt om mina viner är dyrare än själva maten som bjuds 😛 Om det är knytkalas så har jag också med viner eller annat dricka att dela med mig eller något som jag har lagat. Men vi bjuder oftast tillbaka. 

Dock tänker inte alla som vi. Nu efter att vi har bjudit så mycket och vissa typ aldrig bjuder tillbaka så undrar jag ju om de människorna är värda att bli bjuden gång på gång. Och att vissa inte kan ha lite hyfs! 

  
Och det här med Påsk, Midsommar, Nyår…inte fasiken ringer nån oss och frågar om vi vill komma på fest. Däremot kan någon ringa 2-3 dagar innan t ex nyår och undrar vad vi ska göra…för att de inte har nån att vara med…eller så har man typ väntat på något bättre och är vi då den sista utvägen…för här finns det i alla fall käk och sprit?  

Sedan det här med att t ex bjuda alla gamla vänner till Måns och INTE bjuda en för denne är som den är och JAG irriterar mig på personen utan att denne förstår själv…även Måns gör det MEN kan typ inte utesluta människan… Ganska tröttsamt situation. Vill bara ventilera…

Hur många känner igen sig i allt detta? 

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer om “Att bjuda till fest

 1. Jag som jobbat en del med etikett läser ditt inlägg med stor glädje, och roas av det. 🙂
  Håller med i allt, men en sak;

  Det är kotym att fråga “ska jag ta med något”. Det betyder att man inte förväntar sig att det bjuds på allt ÄVEN om man gäst kan förvänta sig det om inte värdparet skrivit i inbjudan att egen dryck medtages.
  Det är alltså värdparets ansvar att vara tydlig i inbjudan.
  Men är man en god gäst så frågar man alltid om man skall ta med något om det inte står något i inbjudan.:)
  Det kanske är olika från land till land, men det är en “grundregel”. 🙂

  Sen ja, man svarar ALLTId innan O.S.A går ut. Det är riktigt oförskämt att ge besked först när man blir påmind.
  Det vore ganska kul att testa säga ” Åh så tråkigt att ni inte kunde komma på festen i nästa vecka!” “jooo, vi kommer hela familjen” ” Men åhhh tyvärr är det fullt, vi fick inget svar så då räknade vi inte med er.”;)

  Och enligt etikettreglerna så bör man alltid ha med sig något hem till någon första gången man går dit, inte de andra gångerna om det “bara” är en sväng förbi för en fika eller liknande – förutom om det är speciellt inbjuden middag eller fest; choklad, ett vin, en fin blomma eller liknande bör tas med. 🙂

  Hoppas någon av dina framtida gäster läser detta – kan även rekomendera att de läser Magdalena Ribbings spalt på DN. 🙂

  1. När jag började skriva inlägget för nästan 100 dagar sedan så var jag ganska sur haha!

   Tänkte på sambons vänner då det var en stor fest och hans föräldrar var generösa även då och alla hade fri tillgång till kylen.

   När det var en stor bjudning och en som aldrig gör nåt rätt fortsatte ta hela handen samt aldrig erbjudit att hjälpa till med något, nånsin, vare flytthjälp eller kökshjälp eller annat…så funderade vi att inte bjuda människan. Och så hamnade vi i det där ” vi kan inte INTE bjuda honom”…taskigt.

   Det handlade inte om att den här personen aldrig bjuder tillbaka för det förväntade vi aldrig. Däremot som jag skrev när vi ändå haft med oss ett och annat och bjöd på…ändå förväntade värdsparet…nej, vill tvinga oss att bjuda tillbaka genom att inte dela på någon kostnad när alla andra är med och vi sa att vi ska dela just den middag, pinsamt för det paret.

   Och nej jag menade inte att det skulle vara obligatoriskt arr ta med nåt till fikat eller vid kort visit men när det är större bjudningar så kommer man inte tomhänt…särskilt när personen har alltid fått en plats.

   “Ska jag ta med nåt?” Det frågar jag också och tar med ändå oavsett. Nått ätbart och om blir dricka över så lämnar jag kvar, även oöppnade flaskor.

   Är bara lite less eller “bägaren rinner över” när det är upprepande gånger.

   Äta ute har inte de jag tänker på råd med. Värre då när det är dags att betala och de som inte har råd “måste gå” innan notan kommer och betalar för lite.

   Förstår att alla tänker inte som vi eller vet/inte vet vett och etikett. Är mest trött på vänner och “vänner” som bara tar, när man tänker efter.

 2. Jo, och en sak till. 🙂

  Jag blir ofta hembjuden till folk, men min sambo avskyr att ha folk hemma. Det är det värsta han vet om blir stessad och uppjagad så vi bjuder aldrig hem folk.
  Jag umgås mer än gärna med goda vänner, men skulle aldrig utelämna den jobbiga känslan som min sambo känner då han skäms för detta.
  Dock har jag med mig både present och något mer, och erbjuder mig alltid att ta med något.
  Sen bjuder jag ofta mina vänner på lunch eller fika på stan.

  Att bara bjuda folk där man kan förvänta sig att bli hembjuden tillbaka är ju lite knepigt. Man vet aldrig orsaken till att man inte blir hembjuden, det behöver inte vara så att personen inte vill.
  Så hoppas du tänker på det.
  Men de som är så, och där du inte tycker det känns okej. Gå ut ich ät så får var och en betala för sitt. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge