Ät chili – lev längre!

Lästid: 2 min

Jepp, såg det på nyheterna men det känns som att det var inget nytt för mig. Man har gjort en ny studie med en halv miljon kineser som åt chili dagligen…läs längre ner 🙂 

Jag äter chili nästan dagligen, om inte thaichilipulver så är det Mega Death chilisps som är mega stark, en liten dropp så bränner det in i röven… MEN det är färska chili som är mest effektiv enl. studien. I tv:n så stod en kvinna som pratade om detta och viftade med långa röda spansk peppar… De är inte superstarka men kanske början för alla newbies. Vill ni ha färska thai chili så finns de i asiatiska livsmedelbutiker, en påse kostar runt 15 kr. 

Så ät chili! Akta bara att du blir beroende hehe och varning för högkonsumtion av chili… den sätter igång ämnesomsättningen och magen. Så har du svårt att gå på toa, ät chili 🙂

Från GP som tagit från TT.

  

“Starkt kryddad mat kan förlänga livet, visar en ny studie baserad på en halv miljon kinesers kostvanor. Enligt undersökningen minskar dödligheten i bland annat cancer och hjärt- och kärlsjukdomar bland dem som ofta äter chilirik och annan kryddstark mat.

Studien, presenterad i British Medical Journal och refererad av dn.se, bygger på data som samlats in från cirka 500 000 vuxna personer över hela Kina. Uppgifterna jämfördes med resultat från en annan undersökning från 2004-2008, där uppgifter om bland annat hälsostatus, alkoholvanor och konsumtion av välkryddad mat noterades.

De som åt kryddstark mat en eller två gånger i veckan löpte 10 procents lägre risk att dö i förtid än de som var mindre benägna att äta kryddstarkt. Och ju mer, desto bättre: gruppen som åt kryddstarkt tre till sju gånger i veckan löpte 14 procent lägre risk att dö i förtid.

Den skyddande effekten var starkast bland dem som valde färsk chili.”

/ TT

Tags: No tags

One Response

Lämna en kommentar

CommentLuv badge