Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Ånga ris i micro

Lästid: 2 min

Det var ju ett tag sedan jag skrev något om mat!

Här kommer ett tips till er som har svårt att koka ris på spisen eller får till den perfekta konsistensen. Ris ska inte vara mosig om man inte vill äta risgröt… Vi Thai saltar inte vårt ris men du gör som du vill. Ibland gör jag ris med smak med t ex lite vitlöksolja och buljongpulver.

Jag är uppvuxen med riskokare. I Thailand har alla thai hushåll en riskokare. När jag var student så träffade jag på utbytesstudenter från Thailand och en av de hade med sig en riskokare för 1 pers! Vissa Thai vet inte ens hur man kokar ris på spisen tror jag.

Här hemma har vi två riskokare som inte används. De är av den gamla modellen och inte i teflon så det fastnar mycket ris i botten. Jag har tröttnat så jag kokar i min Jamie Olivers teflonkastrull. Det hänger väl inte på kastrullet? Nejdå, det hänger också på riset och vattenmängden.

Jag har fått lära mig att nyskördade ris behöver mindre vatten och äldre ris behöver mer. Hur ser man då om riset är nytt eller gammalt? Hmm…hur förklarar jag detta på bästa sätt. Det är bara testa? När jag kokat ris på spisen så har jag mer eller mindre vatten. Kokar upp på högsta men sänk värmen till nästan lägsta med locket på halvöppet och låt vattnet ångas bort sakta. Micrar man riset så är det bara köra och se…

Riset skall alltid sköljas och tvättas men inte silat av mer än 3 gånger för annars kan riset tappar smak. Vattenmängden ska inte vara dubbel så mycket som rismängden som många i väst har lärt sig.

  
Så här mäter vattenmängden. Från risknivån och upp till det första strecket på mitt pekfinger, det brukar vara lagom. Ibland har jag mindre och fyller på med vatten i efterhand. 

Ånga ris i micro!


Du tar så mycket ris du behöver och lägg i en kärl som tål micro. Skölj riset och byt vattnet 2-3 gånger beror på rismängden. Vattenmängden ska vara 1 cm ovanför riset. Täck sedan med plastfolie. Micra på medelhög värme i 15 min. Kolla sedan om riset behöver mer vatten om du tycker att den blir för torrt eller hård. OBS! Var försiktig när du öppnar plasten om du inte vill ha en ansiktsbehandling för det är varmt! Behövs det mer vatten så fyll på så att det täcker priset riset. Skulle resultatet bli för soft så micrar lite till. Låt riset ångas av innan servering.

Du kan göra så med vilket typ av ris du vill. Vet inte om nån blir klokare men det är bara testa.

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer om “Ånga ris i micro

 1. Superbra tips!
  Jag bor i en lägenhet utan kök och kan endast ‘laga’ mat med micron, vilket jag haft svårt med.
  Jag har vetat att man kan laga ris i micron, men aldrig lyckats hitta riskokare så detta kommer definitivt prövas.

  Tack!

  1. Varsågod! Jag fick testa mig fram men det borde passa dig perfekt när du har hittat rätt och bara ska ha enstaka portion. Berätta gärna hur det blev

  2. Kan även tillägga att min sambo har äntligen efter 10 år ihop lärt sig koka ris på spisen på mitt sätt, annars brukar han ropa på mig när vi ska ha ris till maten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge