Det var ju ett tag sedan jag skrev något om mat!

Här kommer ett tips till er som har svårt att koka ris på spisen eller får till den perfekta konsistensen. Ris ska inte vara mosig om man inte vill äta risgröt… Vi Thai saltar inte vårt ris men du gör som du vill. Ibland gör jag ris med smak med t ex lite vitlöksolja och buljongpulver.

Jag är uppvuxen med riskokare. I Thailand har alla thai hushåll en riskokare. När jag var student så träffade jag på utbytesstudenter från Thailand och en av de hade med sig en riskokare för 1 pers! Vissa Thai vet inte ens hur man kokar ris på spisen tror jag.

Här hemma har vi två riskokare som inte används. De är av den gamla modellen och inte i teflon så det fastnar mycket ris i botten. Jag har tröttnat så jag kokar i min Jamie Olivers teflonkastrull. Det hänger väl inte på kastrullet? Nejdå, det hänger också på riset och vattenmängden.

Jag har fått lära mig att nyskördade ris behöver mindre vatten och äldre ris behöver mer. Hur ser man då om riset är nytt eller gammalt? Hmm…hur förklarar jag detta på bästa sätt. Det är bara testa? När jag kokat ris på spisen så har jag mer eller mindre vatten. Kokar upp på högsta men sänk värmen till nästan lägsta med locket på halvöppet och låt vattnet ångas bort sakta. Micrar man riset så är det bara köra och se…

Riset skall alltid sköljas och tvättas men inte silat av mer än 3 gånger för annars kan riset tappar smak. Vattenmängden ska inte vara dubbel så mycket som rismängden som många i väst har lärt sig.

  
Så här mäter vattenmängden. Från risknivån och upp till det första strecket på mitt pekfinger, det brukar vara lagom. Ibland har jag mindre och fyller på med vatten i efterhand. 

Ånga ris i micro!


Du tar så mycket ris du behöver och lägg i en kärl som tål micro. Skölj riset och byt vattnet 2-3 gånger beror på rismängden. Vattenmängden ska vara 1 cm ovanför riset. Täck sedan med plastfolie. Micra på medelhög värme i 15 min. Kolla sedan om riset behöver mer vatten om du tycker att den blir för torrt eller hård. OBS! Var försiktig när du öppnar plasten om du inte vill ha en ansiktsbehandling för det är varmt! Behövs det mer vatten så fyll på så att det täcker priset riset. Skulle resultatet bli för soft så micrar lite till. Låt riset ångas av innan servering.

Du kan göra så med vilket typ av ris du vill. Vet inte om nån blir klokare men det är bara testa.