Att hjälpa sina medmänniskor

När hjälpte du någon utsatt person senast? När skänkte du en krona sist? När gav du något i välgörenhetssyfte? Jag vill berätta något som är viktig. Jag vill inte ha beröm för inlägget. Jag hoppas att jag når ut till flera att våga bli mer hjälpsamma om de inte redan är det. Alla kan göra något!

Ahmaddiya muslimska ungdomsförbundet arrangerade soppkök och delade ut 400 portioner linssoppor till behövande.

När jag köpte mat till en hemlös

Hennes namn var Pia. Jag frågade vad hon hette. Av alla gående som trängdes på julmarknaden i Haga förra söndag kom hon fram till mig. Jag körde Prim i barnvagnen och försökte komma fram. Pia irrade runt i folkmassan och stod framför mig och sade något. Jag stannade och blev lite ställd. Pia frågade med en väldig trött och ledsen röst ”kan du köpa mat till mig? Jag är hungrig. Kan du köpa en korv?”. Jag tänkte inte så mycket på hur jag skulle ta mig ur situationen.

Jag minns än idag när min lillebror och jag var små i Thailand. Vi var på en tempelmarknad med vår mamma. Det var en gammalgumma som satt och tiggde och hon fick följa med och äta tillsammans med oss. Hon hade en familj men hennes barn ville inte veta av henne om jag minns rätt. Som barn fick vi ju lära oss att man ska hedra sina föräldrar (biologiska eller ej), vara tacksamma och ta hand om de när de blir gamla, precis som när de har tagit hand om en.

Mitt svar till Pia

Mitt svar var ”självklart, vad vill du ha?”. Vi var nära en korvvagn och Pia sade igen ”en korv… med bröd, lammkorv”. Jag ställde mig i kön vid korvvagnen. Måns och Tilda gick lite före och undrade nog då vad jag höll på med. Att jag skulle sällan ställa mig och köpa en korv till mig själv. Jag är ingen korv-fantast liksom. Måns kom tillbaka och jag undrade om han och Tilda också ville ha en korv. Han sade ingenting om Pia.

Pia sade igen lite ledsen ”korv med bröd” som en påminnelse till mig. När jag beställde var jag också noga med att korvkillen skulle lämna över maten till Pia och ändå ville han ge den till mig. Det märktes att han inte ville ha Pia vid sin korvvagn. Nära den stod Pia med alla sina saker i 4 bananlådor staplade på en gul kärra utanför en port. Pia såg bara trött och ledsen ut. Hon var inte berusad på nåt.

I väntan på lammkorven med bröd frågade jag Pia vad hon hette och när hon fick maten önskade jag henne en god Jul… och det kändes såå jäkla fel att säga! Att jag vet vad hon heter och att hon kommer inte få någon god jul. Jag ångrade mig i efterhand att jag glömde fråga om hon ville ha nåt att dricka också från korvvagnen. Jag har nästan aldrig kontanter på mig. Om Pia skulle fråga mig om en krona skulle jag nog bara avfärda henne med nej och gå vidare, för att jag inte hade mynt.

Om det kändes bra efteråt, att hjälpa någon?

Javisst att det var en fin gest. Jag kände inte att jag hade svårt att neka Pia mat. Jag ger hellre mat än små pengar. Jag brukade köpa med något ut från mataffären och ge till någon tiggare utanför. Dock har jag slutat med det för de har inte riktig visat uppskattning då det är oftast endast pengar de ville ha. Att de hellre gå hungrig och samla pengar och prylar så att de kan ta med sig till sina familjer i hemlandet än att äta för stunden. När jag har lite mynt så brukar jag ge.

//Inlägget är ej sponsrat. Jag har fått många mail från olika välgörenhetsorganisationer och stiftelser som gärna vill att jag skall upplysa om deras arbeten. Jag väljer att göra något IRL (in real life). Alla kan göra något!