Nu är vi på väg mot Funäsdalen. Det är runt 16mil kvar och vi gjorde ett stopp i Mora för en bit mat och barnen fick leka av sig med kusinerna. Resan började redan igår då vi packade på 3 timmar och åkte till Halmstad för att byta bil och sov över. Så resan känns lite längre nu från Halmstad och barnen frågade ofta hur länge till vi skulle åka ? Ni sover de och vi när kommer fram till stugan vid midnatt. De andra kommer imorn.

Jag kanske har hittat en vinkompis?!

Jo jag vill berätta att jag blir extra glad när någon vill visa upp sina viner de har köpt på sina resor! Och första gången en människa jag har träffats på säkert över 10år började prata vin med mig. Att man kan connecta genom mat och vin är ju ingen nyhet. Det var Måns systers man, ”Doktorn”. Måns är inte så intresserad av viner men dricker mest till maten och aldrig skulle pimpla vin som jag kan göra framför tvn eller när jag lagar mat en Lill-lördag.

Vi gjorde ett stopp i Mora som sagt hos de och fick ett bit gott älgkött som doktorn hade skjutit själv, hemlagad potatisgratäng och hemmakokade rödvinssås. Väldigt bra gjort och mumsigt.

Till detta bjöd han på en Brunelli Campo del Maestro ITG från Verona, 264kr.

Vinet har hela 9 olika druvor. ”Mästarens vinfält”, en hyllning till alla som har jobbat med vinerna genom åren. Första årgången var 2014 och släpptes i Sverige 2017. Mycket vin för pengarna om man gillar fruktiga power viner. Annars är det Amarone Rosso från samma vinhus att rekommendera om man vill ha mustigare körsbärs smaker.

Vinet var lite kallt, inte ohövligr för att klaga men han sa sen att han hade vinet stående utomhus. Faktum är att det är bättre med att viner får stå lite kallare än i ett varmt kök och mognar.

När vinet hade kommit ner i temperaturen i glaset så var det fantastiskt och ju längre den fick stå så framträde mera smaker. Men vinet hade behövt luftas men de hittade inte vinkaraffen… (men ”kastrulltricket” funkar ju också, tips!).

Sedan tog Doktorn fram viner de köpte på en vingård i Toscana! Ett rött supertuscan och ett sött Vinsanto del Chianti.

Det är verkligen en upplevelse att vara på en vingård och uppleva vinet på plats…(och man kan inte låta bli att inte handla/beställa hem, dyrt nöje). Jag har viner kvar från vår resa i Toscana typ över 10 år sedan. Lagom att knäcka 2020 haha!

Doktorn hade även ett vin en resa i Provence och några tyska riesling från Rhiengau (där han poängterade att de är torra). Alla tyska riesling är inte söta som Black Tower och Blue Nun som många skulle lör sig dricka vin när de fick köpa när man fyllde 20 år haha. Det var ju antingen de eller söta cider. Jag gillade mörka kraftiga viner redan då, gärna med björnbär i karaktär.

Orange wine

Vin som jag är nyfiken på är ”orange wine”, som oftast kommer som naturviner och det kommer vi nog få se mer av 2020.

Orange vin görs på vita viner och man låter druvskalen och kärnor ligga med i jäsningen (skalmaceration). Så egentligen är det bara ett namn men man gör det till en nyhet bland naturviner och det är inget fel på att tänka på hållbarheten och zero waste även inom vinvärlden. Orange Wine säljs som vita viner och man får hålla utkik över Systembolaget små partier som kommer 2ggr/månad.

Skulle du vilja ha mera om mat & viner/drycker?

Förutom thaimat som jag tycker kul att laga och dela med mig av så ärvin min älsklingämne. Jag har pluggat vin och har tagit en WSET advanced Level 3. Googla om du vill veta mer om WSET eller vill du att jag berätta? 🙂