Har du mycket tid hemma så tycker jag att du ska testa göra färsk pasta eller äggnudlar!

De tar halva dagen att göra för den ovane och med en tv-serier framför sig medan man håller på gör jobbet lite roligare. Vissa undrar hur jag hinner med att se alla möjliga serier? Jo, medan jag håller på med maten eller tvätten! Ibland med ett glas vin om det är på kvällen!

Det har oftast varit Måns som bakar och EN GÅNG har han testat göra färska nudlar enl. någons recept med  och de blev lite misslyckad om jag inte minns fel. Han hade Lye vatten och man kan göra utan.

Idag när jag handlade så tänkte jag köpa ”färska” ramen… och så lade jag tillbaka paketet. Jag fick ett i fall att jag skulle göra nudlar själv. Inte så svårt nej nej, kollade hur andra asiater gjorde sina nudlar i Youtube. Bara ägg och mjöl så blir det ju pasta men äggnudlar krävs mindre ägg och hela ägget används. Med eller utan vatten kan man göra.

Så jag testade. De flesta hade 500g mjöl och 1-2 ägg, mer eller mindre vatten, olja ja eller nej. Typ.

Recept

Så lite ”Note to self” för mig själv att  komma ihåg till nästa gång när jag orkar förbättra receptet, har redan lite idéer men här kommer en basic.

Räknar med 10-12st ”bollar”

Ingredienser
500g VETEmjöl
2 ägg + vatten = 150ml
1.5msk neutral olja t ex raps

Potatismjöl för anti-klibba ihop. Klappar in nudlarna ordentligt och lägg ihop som på bilden. Förvara i en behållare eller påsar. Det går bra att frysa in och sedan tinar upp innan du ska tillaga.

Äggnudlar och pasta liknar ju varandra. Dock gör man pasta helst på durumvetemjöl och flera ägg och mest med äggulor för att få gulare färg. Det för blir ett eget inlägg tror jag om pasta vs. äggnudlar.

Så gör du:

Knäcka äggen i ett måttglas och sedan fyll i vatten upp till 160ml så slipper du gå in med mycket mjöl när du ska kavla. (Jag hade i 200ml vatten och gick in med mycket mjöl under tiden  jag kavlade ut degen.

Sikta mjölet, gör en grop i mitten, i med äggblandningen och börja jobba precis som när man gör pastadeg. In med oljan. Olja är bra och gör degen smidig. Knåda, knåda och knåda i 10-15 min så att degen blir elastisk. Plasta in i 30min eller i några timmar.

Sedan jobba med degen och kavla ut degen och in med mera mjöl.

Degen ska vara lite fast men inte torr så att den går sönder när du kavlar.

Storlek är typ kuddfodral-storlek 40x50cm. Vik ihop degen till några lager och skär ut strimlor i valfri storlek, tänk 0,2-05cm. In med mera mjöl så att degen i te klibbar ihop. Här kan du använda Majzena eller potatisstärkelse. Jag körde på med vetemjöl.

Vill du använda maskinkraft istället för handkraft så kör med köksassistans och sedan pastamaskin om du äger en sådan. Degen behöver som sagt vara smidig men hård för att pastamaskinen skulle kunna skära strimlor, annars blir det svårt att få ut strimlor eller så blir strimlorna som tvillingar som man får separera isär. Jepp, det hände mig också.

Nästa gång blir det handpulled noodle eller bara kavla mera och skära för hand haha, spara disk och slipper pilla och göra ren pastamaskinen också.

Hur blev mina ägg nudlar?

Inte alls så tokiga och goda. Kokade i några minuter och upp, på med rostad vitlöksolja och jag åt med pak choi och chili ??

Kostnad?

Jag åt 2 bollar per gång och barnen en var. Om jag inte minns fel så kostar en påse med färska äggnudlar 60kr för 10 bollar. Mina kostade 10kr max.

Vill du se fler pasta eller nudlar recept ?