I det här inlägget förekommer reklam för MatHem

Igår hade Johanna och jag vår afterwork med bloggare igen. Nu kallar vi det ”Afterblogg” efter att My föreslog att vi kunde kalla det istället för blogg afterwork så vi kör på det hehe 🙂


Det var som vanligt kul att ses. Den här gången passade det så bra med en grillafton på min fina brfs innegård där jag hyrde orangeriet och ute-spat.

Vi var fullbokade men fick några avhopp i sista minuten vilket var synd för dem. Jag hade ordnat med mycket mat och dricka som vanligt så det gick ingen nöd på oss 🙂

Jag ordnade med grillade biff, fläskkarré, kycklinglårfilé och räkor. Allting fick ligga i marineraden i mer än 24 timmar.

Marinad gör att grillmaten smakar och doftar godare 

Räkor: Sang Som (thai rom), fisksås, lime och mynta.

Fläskkarrén: kokosmjölk, korianderrötter, vitlök, vitpeppar, ostronsås och ljus soja

Biff: olja, ostronsås och ljus soja

Kyckling: Pandalus blad, citrongräs, rödlök, vitlök, korianderrötter, vitpeppar, ostronsås, ljus soja


En mini Som-tum lektion

Sedan överraskade jag med en mini lektion i Som-tum som blev väldig uppskattad. Det var nya smaker och råvaror att upptäckas 🙂

Som-tum är en populär thaisallad som kan göras med olika råvaror. Det vanligaste är med grön papaya men det är ju dyrt i Sverige att köpa då det kostar oftast 89kr/kg. Jag har testat göra kålrabbi som-tum och kålrot, jättegott. Kålrot blev bäst och billigast. Som-tum finns även att hitta hos våra grannländer som Myanmar, Laos, Vietnam och Kambodja. (Läs Myter om mat: Som-tum)

Det är bra att ha en terrakotta-mortel med en mortlare av trä. Har man inte det så får man vara kreativ  för vitlök, chili och sockret skall mortlas ihop till en dressing innan grönsakerna skapa bankas in och får smak.

Här ser vi grön papaya, rivna morötter och kålrot, tomater, mini äggplanta, long bean, vitlök, birdeye chili, lime och citron. Smaksättning är med palmsocker, lime och fisksås.

Mini äggplantor…

Jag skippade nötter men man kan ha jordnötter eller cashewnötter som man vill.

När man beställer en Som-tum så ska man säga hur stark den ska vara. Här tog jag en halv chili men till mig själv brukar jag ta 2-3 st om de är stora.


Först ut var en traditionell Som-tum med grön papaya med morot, long bean, tomat och mini äggplanta.


En nyttig raw-sallad med grön papaya, kålrot, morot, mini äggplanta, long bean, tomat, vitlök, chili och lime.


Alla fick äta sticky rice för första gången. Med rena händer ta man lite ris och forma till en boll och dippa om man vill.

Thaistyle käk som skall ätas tillsammans. Vi fyllde på maten varefter 🙂

Bubbelpool & vin


Att umgås irl (in real life) så här då och då är guldvärt. Vi avslutade kvällen med bubbelbad och pratade om allt möjligt. Detta skall göras om


Nästan alla bilder har jag lånat av av tjejerna så tack till Johanna, Mikaela, Maja och Jenny.

• • • • • 

Är du bloggare och vill hänga med på olika aktiviteter Johanna & jag hittar på för vår ”Skapande Verksta – workshops för bloggare” eller har du en briljant idé för aktivitet du skulle vilja hålla i? Skickar ett mail till workshop@thaimorsan.se!

• • • • •

Just nu kan du få nykunds rabatt 200kr när du handlar hos MatHem

Ange koden ”THAIMORSAN” (gäller när du handlar för minst 700kr och till 11 juni 2017)