Idag blev jag vittne till ett rånförsök som utvecklades till gängbråk! Ok, vet inte om det vi kan kalla det för rån men läs… Så förstår ni. Jag har lämnat mitt vittnesmål till Polisen, det var den enda rätta att göra.

Det var vid 16-tiden när jag var på väg hem från att handla på Backaplan och Tilda satt i vagnen. Vi gick längst med Herkulesgatan och jag hamnade bakom ett gäng unga utländska killar, de var ung. 10 st. Språkskola/Folkskola ligger mitt på Herkulesgatan så det är många ungdomar som kommer och gå där i klungor. Jag hamnade som sagt 1-2 meter från de och tänkte inte så mycket mer men det kom 3 killar som gick bakom mig så jag var lite på min vakt. En kille i gänget som var framför mig rökte pipa(!) och jag tänkte för mig själv att det var lite väl att ta i å gissade på att han var inte mer än 18 år. Gänget muckade med en ensam gående kille men han fortsätt att gå å det var många som såg det. Inget hände, skönt.

När vi kom till Språkskolan så tappade en man, som var runt 30 år, sin mobiltelefon när han passerade gänget och jag hörde ljudet av att något hård åkte i asfalltet och bara ” Ge mig mig telefon!!!” upprepande gånger. Jag såg inte när mannen tappade mobilen men jag såg gärningsmannen böjde sig fort och plockade upp mobilen, höll den i högrahanden och tog ett steg bakåt, vägrade ge tillbaka mobilen. WTF! Vad gör jag nu? Alla i gänget stannade och tittade på, andra i närheten vek av. Jag och Tilda var 2 meter från händelsen och måste passera dem. Hmm…

Tänkte på Tildas säkerhet ifall det skulle bli tumuller, så jag valde att gå förbi allting å tänkte ringa Polisen. Jag ville inte svänga in på vår gata i fall nån av de skulle komma på mig så jag ställde oss utanför livsbutiken i hörnet av gatan. Sedan kom några killar i gänget springade in på vår gata och försvann runt byggnaden, å så kom det några till men de vände efter att nån av de sade “De där lägger sig i!” Det var de 3 killarna som gick bakom mig, som skulle till Språkskolan men stod inom skolområdet och såg på. Sedan blev det en jäkla spring på vår gatan igen och utanför å innanför språkskolan, nån hoppade över skolans staket och tjafsade med de 3 killarna. Folk på gatan höll sig på avstånd, nån vuxen från skolan kom ut och tittade och några män i caféet en bit bort kom ut. Jag såg inte vad som hände mer än tumuller efter det och 5 min senare avlägsnade det stora gänget och sprang åt olika håll. Jag väntade med att gå hem och vände tillbaka till brottsplatsen.

Mannen fick tillbaka sin mobil men jag såg inte hur. En tjej som såg händelsen stod kvar å så de 3 killarna som försökte hjälpa mannen. En av killarna berättade att en i gänget sade att de hade en pistol. Jag såg inte att någon slogs men det blev bråk och konfrontation. Mannen var redan i telefonen med polisen när jag kom och pratade med de 3 killarna och tjejen. Jag tänkte att det var den enda rätta att stanna och ge mitt vittnesmål då jag var närmast när gärningsmannen tog upp mannens mobil.

Om jag var rädd? Jag valde första att skydda Tilda och bara traskade förbi allting men sedan kunde jag inte heller bara blunda. Jag berättade för Polisen om händelsen, personbeskrivning på gärningsmannen och andra detaljer som är inte med här.

Detta kunde ha hänt mig, Måns eller nån annan, å det var mitt på dan dessutom!
image