Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

  • Reklamsamarbete
  • Sponsrade inlägg
  • Ambassadörskap
  • Show up/meet up
  • Receptskapande
  • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
  • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

20 saker du vill inte höra som gravid, om du är thai

Lästid: 4 min

Läste en lista från en thaiwebsida för mamma-barn och jag bara skakade på huvudet. Ibland är thaimentalitet helt absurt. När en thai pratar med en thai så tänker de inte på samma sätt som vi svenskar gör. Många saker skulle en svensk ALDRIG säga till någon annan svensk och om någon skulle göra det så blir det klart sura miner. Att man t ex kan säga att man själv är tjock och kan skämta om det skadar ju ingen, men det betyder inte att man kan säga till nån annan “tjockis”.

En thai kan gå över gränser, nästan till elak eller kränkande utan att förstår vad kränkning är. Är man vänner eller äldre så tror de att man kan säga saker till en. Observera att listan är för en thai som andra thai har sagt och tvekar inte att säga.

IMG_0750.JPGBjuder på den enda preggo-bild på mig, när jag överaskade de flesta av mina vänner med “gott nytt år 2013” hehe.

Här kommer listan:
20 saker du vill inte höra som gravid, om du är thai

1. “Tror mig, när man har klämt ut ungen…figuren går bara utför, inget blir som förr.” (No shit…)

2. “Är du inte rädd för att det är nåt fel med barnet?” (Vill inte höra om något som man aldrig kan veta! Man älskar väl barnet ändå!)

3. “Asså, shit det måste vara gott för dig att vara gravid, behöver bara sitta, äta, jäsa, sova och låta någon ta hand om dig!” (och ingen tänker på alla komplikationer man kan få som gravid…)

4. “Värst va du har lagt på dig, är du inte rädd att din kille/man skaffar en annan? (Mycket typiskt att någon skulle uttrycka sig så)

5. “Snart kommer du inte ha mycket tid till annat kul som förr, livet blir skittråkig när man får barn” (ja livet blir annorlunda med barn, vill man bara festa och resa utan batn så skaffar man inte barn!)

6. “Får man en flicka så är det svårt att uppfostra. När hon blir stor och blir på tjocken när hon fortfarande går i skolan, du kommer få sååå ont i huvud…” (No comment…)

7. “Får du en pojke kommer det bli asjobbigt, han kan knarka, skolka eller gör en flicka på tjocken…”

8. “Jobbigt att amma, kör mjölkersättning det är enklare. Så att du kan gå tillbaka till jobbet fort.” (FYI: Dumt som fan, bröstmjölk är gratis men inte alla kan amma och det är skitdyrt med mjölkersättning, de kostar som här i Sverige men för de i Thailand blir man ruinerad)

9. “Mjölk kostar, blöjor kostar, medicin kostar å så kommer det skolutgifter…man blir fattig av att ha barn.”

10. “Du ser sjuk ut som gravid…” (Öhm…)

11. “När jag blev på smällen, min kille hade en annan i hemlighet. Du borde vara på din vakt!” (Igen… otrohet är något som många thai gillar och lägger så my ket tid på)

12. “Så mycket bristningar! Din man kommer tröttna på dig”. (Skulle nån säga så till mig så har jag många bra svar på tal…)

13. “Uppfostra inte ditt barn så att han/hon blir som du!” (Detta kan det definitivt komma från ens mamna eller släkting…)

14. “Var det avsiktligt att du blev gravid eller var det av misstag?” (Fråga inte…)

15. “Sedan du blev gravid är du väldig jobbig, tjatig och grinar för det minsta lilla!” (Det finns nåt som heter hormoner, din nolla!)

16. “Oj!!! Värst va mycket finnar! Väntar bara, det blir svårt att behandla efter förlossningen.”

17. “Förlossning utan bedövning gör skitont, du kommer inte klara det.” (FYI: 4 tim förlossning utan någon bedömning och jag var uppe på benen å gick som ingenting, men ja det gjorde ont i svanken i 3 månader efteråt…)

18. “Har din svärmor någon gång undrat om du var säker på att det var hennes sons barn?” (Wtf!)

19. “Blir på tjocken utan att ni är gifta, kan era föräldrar acceptera det?” ( Typiskt!)

20. “Att bli mamma är ett mega jobb, det är inte alla som klarar det!!!” (Gör man då inte allt för sitt barn?)

Källa: Momypedia, översättning av mig.

Jag driver verkligen inte med er och jag valde att lägga till mina kommentarer efter. En thai har inga problem att säga sådana saker till annan thai vän eller släkt. Jag har fått höra av nån jag inte en känner i Thailand och av en thaigubbe som mina föräldrar brukade hjälpa å var hos oss, sade att jag var tjock när jag inte vägde 48 kg som när jag gick i gymnasiet typ “banta lite, då är det perfekt!”. Då svarade jag med “jag har råd att äta”. Som en god thai så ska man väl inte tala tillbaka till någon äldre för då är man respektlös. Jag har ingen respekt till någon som kommer hem till mig, äter min mat och säga massa skit om mig. Punkt slut.

Sedan det här med vad ens föräldrar skulle tycka är också stor grej. Att bli på tjocken utan att vara gift, får ens föräldrar att “tappa ansikte”. Att det ska vara skamligt. Och det här med utseende och killen skulle lämna en om man inte håller sig i trim. Då har man en skitstövel till man!

Varför lägger jag upp en sådan lista? Jag har sett alla möjliga listor i bloggar och bloggportaler t ex 10 saker hit…15 saker dit,  jag gör en också på mitt sätt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge