Det här med foto i sociala medier, foto som jag har tagit, lånat av någon, foto som vissa har stulit eller kopierad. Vet ni vad som gäller egentligen?

Jag är ingen fotograf men jag har tagit reda på vad som gäller för mig som bloggare och som gillar att dela mina bilder i sociala medier. Ämnet är ju ganska brett men jag ger några exempel på vad som är aktuellt för mig/oss som bloggar, fotograferar och gärna dela med sig i sociala medier. Läs detta om ni inte redan visste. Vill ni veta mer får ni gärna kolla länkar längst ner.

1. Vad säger upphovsrätten om någon kopiera min manér/idé/tema i sina foton? 

Ingenting! Jag ska vara hedrad om någon vill kopiera mig eller försöker återskapa min foto!

2. Och det här med att låna foto till t ex bloggen? Emma och jag lånar foton av varandra ibland men för att vara sjyss så är det inte mer än rätt att uppge vems foto tillhör och en länk. MEN ibland tar jag bilder med Emmas kamera, vad gäller då? Det är väl Emmas bilder för de ligger i hennes kamera? 

Nej! Så här är det… Den som TRYCKTE på AVTRYCKAREN på kameran, det är den personen som har upphovsrätten till fotot och får ge rätten till att redigera osv. Fotot må ligga i Emmas kamera men JAG äger den. Jag vet, det låter inte klokt. Så i det här fallet räknas det som att det var jag som skapade fotot och äger fotot trots att det ligger i någon annans kamera eftersom jag tryckte på avtryckare. Just detta har jag funderat på när jag skulle länka till Emma och tänkte att det var ju jag som tog bilden. Då tänkte jag att det var väl hennes bild för den var i hennes kamera. Detta är bra att veta i alla fall om man skulle göra värsta mästerverket haha!

Bilden: Här har jag tagit bilden (tror det var jag, låt säga att det var jag i alla fall) med Emmas kamera, hemma hos Emma. Hon postade bilden på sin Instagram och jag lånade den och re-postade bilden på min. Om det var jag som tog bilden så var det min bild, och hon bör fråga mig om det var ok att lägga upp den innan jag fick ”min” bild. Vi brydde inte om detta men det var ett exempel om någon skulle vara petnoga med vems som är vems. Hoppas att jag inte förvirrade er 🙂

 
3. Måste man alltid uppge fotografens namn för att fotot ska skyddas av upphovsrätten?

Nopp. Fotot skyddas av upphovsrätt oavsett om det står vem som är fotografen eller inte. Så någon text eller länk krävs inte men det är ju lite sjysst att nämna eller länka ändå kan jag tycka.

4. En bild har en verkhöjd, vad menas med det då?

Om två personer oberoende av varandra fotograferar exakt samma bild t ex på produkter på ett bloggevent, så har den troligen inte uppnått verkshöjd. Men så fort någon har tänkt till och gjort något kreativt så har bilden antagligen uppnått verkshöjd.

5. Om man råkar ta en bild på något eller någon? Låt säga att du fotar en vän på ett fik och det hänger en tavla bakom.

Om det är för privatbruk, ok. Om det hamnar t ex i bloggen och fokusen inte är på tavlan utan på vännen så är det ok. Det bästa är att göra bakgrunden med tavlan eller andra personer lite suddig.

6. © Copyright? Om jag sätter copyright symbol då på mina bilder? Måste det finnas en copyrightsymbol vid bilden för att den ska skyddas av upphovsrätt?

Nej, copyrightsymbolen (©) har ingen rättslig betydelse i Sverige!!! (Men det kan vara en bra påminnelse till de som vill ta någons bilder) Och så är fallet med alla länder som har skrivit på den så kallade Bernkonventionen. Men det finns länder som inte tillhör den, utan Världskonventionen, och där är copyrightsymbolen ett villkor för att bilden ska skyddas av upphovsrätt. Så därför kan det så klart vara bra att använda copyrightsymbolen om din bild kommer att spridas internationellt i stor utsträckning.

7. Fotografera på allmän plats? 

Det är fritt fram men om bilden kommer att använda i reklamsammanhang så måste man fråga alla på bilden om deras godkännande.

8. Om jag blev fotograferade av en främmande person t ex på en nattklubb eller bloggevent. Sedan hittar jag bilden på nätet och tycker den blev fin och lade upp i min blogg. Men då krävde fotografen att jag tog bort den, varför?

För att jag inte äger rätten till bilden. Det är bara fotografen, den som trycker på knappen, som gör det. Att jag syns på bilden ger mig inte någon del av upphovsrätten och därmed inte rätten att publicera bilden eller att sprida den. För att få använda bilden måste jag först avtala med fotografen kring de ekonomiska rättigheterna. Då är vi tillbaka till det här med att fotografera på allmän plats igen, att det är fritt fram att fotografera och fotografen behöver inte fråga om lov först.

Och det här med Facebook och Instagram som jag är flitig med att posta och dela…?

9. Är alla bilder på Facebook och Instagram fria att använda på min blogg/sajt?

Nej, bilder som finns inom dessa forum är inte fria för mig att använda eftersom jag inte har något avtal med respektive upphovsman.

10. Får jag dela någon annans bild på Facebook?

Ja, att inom själva forumet dela en bild kan inte ses som ett intrång i upphovsrätten. Den som laddar upp en bild på Facebook får räkna med att folk delar bilden och sprider den vidare inom själva forumet – det ingår i konceptet som medlem på Facebook. Men det innebär inte att jag får kopiera fotografens bild och sprida den utanför Facebook. Så det så.

11. Jag laddar upp en bild på Facebook eller Instagram – vad får de rätt att göra med min bild?

När man blir medlem på dessa forum så har man godkänt ett användaravtal som man mer eller mindre har överlåtit den ekonomiska rätten för de bilder jag laddar upp. Men avtalen krävs ju för att bilderna överhuvudtaget ska kunna visas inom själva forumet. USA:s lagar gäller, vilket innebär att det är amerikansk rätt som styr vid en tvist.

12. En person har använt en av mina bilder utan lov till sin Facebooksida, blogg eller Instagram. Vad gör jag?

Först ska man kontakta personen och be personen att ta bort den. Gör personen inte det så kan man skicka en faktura med ett belopp som motsvarar vad det hade kostat personen att köpa rättigheterna för att få publicera min bild. Sista utvägen är att gå till domstol, men det kan även innebära kostnader för mig som vill driva målet till denna nivå.

13. Jag har postat en bild på Instagram med hashtagen #fototävling, utan att acceptera några andra saker. Får de som håller i fototävlingen publicera min bild utan mitt medtycke?

Nej, de måste träffa ett avtal med dig där du ger dem rätt till att publicera bilden. Normalt sett brukar de flesta som arrangerar fototävlingar kräva av dig att du godkänner ett avtal för att få vara med i tävlingen, just för att de ska få rätten att publicera din bild i samband med tävlingen.

14. Är det samma med när jag t ex publicerar en bild på Instagram med en produkt och företaget tar bilden och lägger upp på sitt Instagrams konto eller andra ställen?

Jepp. Precis som nr.13. Företaget bör fråga mig om lov först osv.

Här har företaget inte frågat mig men jag ansåg att det är ok att bilden ligger där och de har taggat mig.

15. Jag bloggar på Loppi.se som är min bloggportal. Låt säga att t ex Expressen har tagit min bild från min blogg och publicerat den men länkat till mig, vad gäller då? 

Nej, Expressen får inte göra så men om Expressen har ingått ett avtal med bloggportalen Loppi så kan det vara så MEN då måste Loppi även har ingått avtal med ALLA deras bloggare. Annat exempel är att om det ör Mama.nu och Expressen. De tillhör Bonnierförlagen och då kan det vara att de har något samarbete där.

EXTRA: om du ställer upp som modell och vill lägga upp bilderna på din blogg, Facebook etc?

Om du ställer upp som modell för en fotograf är det fotografen som äger upphovsrätten och bestämmer helt och hållet hur dessa bilder får användas. Du, som faktiskt har ditt ansikte på bilden, har inget att säga till om och du får egentligen inte använda dessa bilder utan tillåtelse från fotografen. Det kan, till exempel, vara ett brott mot upphovsrättslagen att lägga upp bilderna på din Facebooksida eller i din blogg. Så det kan ju vara något att fundera på innan du bestämmer om du vill ställa upp på bilderna. Det kan dessutom vara en bra idé att du diskuterar med fotografen vad du har tillåtelse att själv göra med bilderna. Fotografen kan till exempel säga att det är okej att publicera bilden så länge du hänvisar till fotografen, men hen kan också säga att du inte får använda bilderna överhuvudtaget.

Om något av dessa punkter skulle hända dig som bloggare och er läsare som gillar att dela era bilder, bäst att kolla upp detta och kontakta först respektiv person eller företag i frågan och reda ut det. 

Här kommer några begrepp… (Kanske tråkigt men bra att veta, därför lägger jag de i slutet)

Upphovsrätt: Enligt svensk lag uppstår rätten till ett verk i och med att någon ger upphov till det. Man får inte använda någon annans alster utan att fråga om lov. Alla texter, bilder och illustrationer är skyddade av upphovsrättslagen. Upphovsrätt för bilder får man automatiskt i och med att man skapar bilden. Det är inget man måste registrera någonstans. Så fort jag tar en bild har jag upphovsrätt på den oavsett hur banal den är. Kan vara bra att veta.

Den ekonomiska rätten är rätten till ersättning för verket när det nyttjas genom visning, vidareförsäljning eller kopiering. Denna rätt tillhör alltid i första hand upphovsmannen, även om han/hon är anställd men den kan genom avtal överlåtas till en annan juridisk eller fysisk person. Normalt sker sådan överlåtelse genom försäljning, direkt eller indirekt

Den ideella (upphovs)rätten skyddar upphovsmannens personliga men icke-ekonomiska intressen[1] och innebär främst att upphovspersonen har rätt att bli namngiven som upphovsperson när verket framförs eller används

Källa: Kamera & bild, Wikipedia, Lagen.nu och Frilansäger.nu, PRVbloggen.se