Det är kanske fel att säga mat men mjölk till en nyfödd ja. Jag kan erkänna att jag var en av de mammor som tyckte att mitt barn var aldrig mätt…

Tilda. Jag kunde amma Tilda 17 gånger under ett dygn. Vi började att kompensera med mjölkersättning rätt tidig. Amningen funkade inte så värst bra då i o m vi var iväg ofta och jag var inte alls bekväm med att amma med folk runt om mig. Jag fick ingen ro. 

Sedan kom nästa problem. Jag fick kämpa med att få igång mjölken och behålla de lilla jag fick ut med pumpen. Skulle man inte få mer mjölk om man pumpade? Jojo, jag fick också ont i bröstvårtorna och amningsnapp var inget jag tänkte på att det fanns. Jag bloggade inte då och läste inte heller bloggar, googlade runt själv och kände att jag hade ingen jag kunde fråga och andra sidan är jag van att ta redan på saker själv. I just detta så var det ju nytt för mig…oss som föräldrar. Deprimerande var det att se när det var inte mycket mjölk som kom ur mig. I en månad höll jag på med det och läste att öl skull främja mjölkproduktionen så jag provade det och överlycklig var jag väl när mer mjölk kom de första dagarna men inget mer. 

Nu med Baby Prim. Hon sover för det mesta och jag är nu bra på att läsa signaler om Prim är riktig hungrig eller bara vill snutta och använda mig som ett mänsklig napp. Vi har provat ge henne napp och det tog hon efter tredje försöket hon fick i munnen. Under en vecka har hon tuggat på napp typ 3 gånger så hon var egentligen bara nyfiken första gången hon fick prova nappen.

Så nu är jag tillbaka igen med att kämpa att behålla mjölkproduktionen. Först var det mjölkstockning på direkten och det gjorde skit ont i 4 dagar. Prim verkade vara mätt i alla fall trots att jag tyckte att hon tömde aldrig tuttarna och hälften var kvar. Det var knölar överallt och diskuterade med Emma och Linda. De tipsade att stå i duschen och duscha riktig varm och massera. Sedan var jag överlycklig att jag kunde pumpa ur och fyllde nästan en hel flaska med 100 ml bröstmjölk för två dagar sedan men efter det var det knappast nåt som ville komma ut. Jag har däremot ammat Prim och hon verkade vara nöjd, så som hon har sett ut efter varje matdags…utslagen och små log haha. Riktig gullig. 

  
Men igen. Hur mycket ska de små äta kan man undra men de får väl i sig vad de behöver sägs det. Jag vet att Emma gjorde ett inlägg ”hur mycket behöver en nyfödd äta” och den letade jag upp. Jag har faktiskt provat ge Prim bröstmjölk på flaska enl. måtten. Hon fick ca 30 ml då och igen, efter tredje försöket utan att spotta ut så tog hon nappflaskan och på ett slurk på max 5 min drog hon i sig 30 ml och somnade gott i flera timmar efter. 
Har DU tips på hur man kan få mer mjölk t ex mat, trix, annat som har funkat för dig?