Sawadee!

Vill du komma i kontakt?
hej@thaimorsan.se

Siranee heter jag och är ägaren till min blogg Thaimorsan.se, som har funnits sedan 2013. Jag är egenföretagare, mamma till två busungar Tilda, 5 år & Penny Prim, 2 år och sambo med Måns. Här får du en inblick i min och familjens vardag, mat och annat skoj.

 

Vi är en familj som älskar mat, både äta och laga men Måns är mer på att baka och nästan varje vecka har han surdeg på jäsning. Jag testar även olika mat och skriver egna recept baserad på de som sitter i ryggmärgen och min mammas recept.

 

Har du frågor som berör bloggen, mat & recept eller vill samarbeta så finns jag ett mail bort 🙂

 

Vill ditt företag anlita mig?

Hej företagare & PR-byrå!

Jag är egenföretagare och driver bloggen med f-skatt och moms. Är du eller din kund intresserad av influencer marketing och anlita mig?


Söker du samarbetspartner?

Mina tjänster!

Gäller Bloggen, Facebook & Instagram samt Insta Stories

 • Reklamsamarbete
 • Sponsrade inlägg
 • Ambassadörskap
 • Show up/meet up
 • Receptskapande
 • Matlagningskurs (Göteborg), även privat
 • Event & Workshop

Kontakta mig för offert!
Priset är alltid plus moms.

Läs min BLOGGPOLICY för mer info!

Nyfödd & mat 

Lästid: 2 min

Det är kanske fel att säga mat men mjölk till en nyfödd ja. Jag kan erkänna att jag var en av de mammor som tyckte att mitt barn var aldrig mätt…

Tilda. Jag kunde amma Tilda 17 gånger under ett dygn. Vi började att kompensera med mjölkersättning rätt tidig. Amningen funkade inte så värst bra då i o m vi var iväg ofta och jag var inte alls bekväm med att amma med folk runt om mig. Jag fick ingen ro. 

Sedan kom nästa problem. Jag fick kämpa med att få igång mjölken och behålla de lilla jag fick ut med pumpen. Skulle man inte få mer mjölk om man pumpade? Jojo, jag fick också ont i bröstvårtorna och amningsnapp var inget jag tänkte på att det fanns. Jag bloggade inte då och läste inte heller bloggar, googlade runt själv och kände att jag hade ingen jag kunde fråga och andra sidan är jag van att ta redan på saker själv. I just detta så var det ju nytt för mig…oss som föräldrar. Deprimerande var det att se när det var inte mycket mjölk som kom ur mig. I en månad höll jag på med det och läste att öl skull främja mjölkproduktionen så jag provade det och överlycklig var jag väl när mer mjölk kom de första dagarna men inget mer. 

Nu med Baby Prim. Hon sover för det mesta och jag är nu bra på att läsa signaler om Prim är riktig hungrig eller bara vill snutta och använda mig som ett mänsklig napp. Vi har provat ge henne napp och det tog hon efter tredje försöket hon fick i munnen. Under en vecka har hon tuggat på napp typ 3 gånger så hon var egentligen bara nyfiken första gången hon fick prova nappen.

Så nu är jag tillbaka igen med att kämpa att behålla mjölkproduktionen. Först var det mjölkstockning på direkten och det gjorde skit ont i 4 dagar. Prim verkade vara mätt i alla fall trots att jag tyckte att hon tömde aldrig tuttarna och hälften var kvar. Det var knölar överallt och diskuterade med Emma och Linda. De tipsade att stå i duschen och duscha riktig varm och massera. Sedan var jag överlycklig att jag kunde pumpa ur och fyllde nästan en hel flaska med 100 ml bröstmjölk för två dagar sedan men efter det var det knappast nåt som ville komma ut. Jag har däremot ammat Prim och hon verkade vara nöjd, så som hon har sett ut efter varje matdags…utslagen och små log haha. Riktig gullig. 

  
Men igen. Hur mycket ska de små äta kan man undra men de får väl i sig vad de behöver sägs det. Jag vet att Emma gjorde ett inlägg “hur mycket behöver en nyfödd äta” och den letade jag upp. Jag har faktiskt provat ge Prim bröstmjölk på flaska enl. måtten. Hon fick ca 30 ml då och igen, efter tredje försöket utan att spotta ut så tog hon nappflaskan och på ett slurk på max 5 min drog hon i sig 30 ml och somnade gott i flera timmar efter. 
Har DU tips på hur man kan få mer mjölk t ex mat, trix, annat som har funkat för dig?

Print Friendly, PDF & Email

8 kommentarer om “Nyfödd & mat 

 1. Å vi hade också mycket problem medningen med Lex, det slutade i att vi körde ersättning fullt ut efter en månad. Jag körde också på alla tricksen, Fuchs varmt, vetekudde, mycket kläder, pumpa för hand så mycket jag bara kunde, massage, dricka vin (och pumpa först då såklart innan L fick) och så samma visa igen. Men med Lex gulsot och att han inte orkade själv samt att vi gjorde allt för att han skulle bli frisk så blev det flaska till slut. Det jag ångrar var att vi inte lånade med oss en elektrisk pump på BB, de är så mycket bättre och skulle jag få barn igen, skulle jag inte tveka, kosta vad det kosta vill, önskar verkligen att vi hade fått mer amningstid ihop tror både min kropp och sinne hade mått bättre av det.

  Hoppas det löser sig för dig med amningen och tänk på att alla är olika, jättebra att testa olika saker så skall du se att det snart funkar. Kram

  1. Tack Tess! Jag kör på med amningen o h får lita mer på mig själv och att hon är nöjd…verkar nöjd och slocknar efter varje måltid, ibland tar hon ett bröst och ibland med en pause och vill även ha det andra bröstet också. Annars pumpar jag emellan. Jag tror att det funkar men ska ju hålla upp det också och gärna i 4-5 mån utan någon mjölkersättning till de första smakproverna i alla fall.

   Sedan det här med att pumpa, det är lite trixigt ja. Ibland rinner det inte alls men efter ett tag så fyllde man plötsligt en dos på 20-30 ml och det räcker för en måltid. Fryser in allt jag kan för senare typ.

 2. Hej och stort grattis till bebis :))
  Angående amning så är det en hel djungel innan man har fått grepp om allt.. Mitt första barn ammade jag i två månader och gav sedan upp (av okunskap). Sedan läste jag in mig på ALLT och nu helammar Jag bebis som just nu ligger på näst översta kurvan.. Trodde aldrig att jag skulle klara det 🙂
  Hur som .. Först handlar det om pumpadet.. Vad du släpper till pumpen säger absolut ingenting om hur mycket mjölk du har.. Jag släpper inte till pumpen heller.. Får inte ut någonting alls.. Typ 15 ml kanske .. Och då har jag kämpat massor. Dock är min son mätt och glad och går som sagt upp i vikt mer än vad han behöver. Så om du inte pumpar ut betyder Inte att du inte har tillräckligt. Sen tog det mig två hela månader (bebis är nu snart 4 månader) att kunna helamma. Innan det så tillmatade jag. Gav ersättning på kvällarna ibland (dock alltid efter amning). För att öka produktionen måste bebis amma amma amma..

 3. Oj:) den gick iväg innan jag var färdig .. Amma amma amma som sagt och ersättning efteråt om bebis inte blir nöjd.. Ge dig själv och bebis tid om du vill helamma. Hon fixar det 🙂
  Sedan finns det massa bra hjälp på: amningshjalpen.se
  Där finns det personer du kan ringa för mer info om du skulle behöva ..
  Hoppas du får till det, annars finns det mer knep och vill du veta mer hojta till!!
  Ännu en gång .. Grattis och njut av tvåbarnslivet :)))

  1. Oooh tack så mycket för att du delade med dig.

   Det är ju ganska trixigt att veta för så var det med Tilda och man blev ju så lätt deprimerad på kuppen. Nu försöker jag lita på att Prim får vad hon behöver. Nu har det bara gått en vecka och hon verkar nöjd efter varje måltid och inte alls kinkig vad jag kan läsa av henne. Man får helt enkelt lita på sin kropp. Det är precis som du säger och som jag har läst…amma amma amma. Prim kan sova flera timma i sträck och man kan amma varannan timme istf var 3-4 tim. Så nu när jag låter henne sova så länge som 3 tim så pumpar jag emellan. Var uppe inatt och pumpade och ändå fick jag amma henne efteråt från 2:30 till 4, då hon var vaken och ville egentligen bara ligga jämte och snutta, och inte i sin korg.

   1. Jag förstår dig verkligen. Med första barnet stressade jag upp mig själv så mycket och nästan missade den tiden. Jag kunde inte njuta riktigt för jag undrade alltid om han var mätt och nöjd! Därför lovade jag mig själv att jag skulle bättra mig till nästa gång. Nu ammade jag fritt (även fast han bara snuttade), vi samsov och liggammade (nu sover han själv bredvid mig… för att han vill det):) och det första barnet underhåller jag genom att lägga pussel, måla, läsa samtidigt som jag ammar:)
    Det var otroligt tufft att få till det, men det går. Och det kommer vara många gånger man känner att man inte räcker till .. Men det är så och tänk bara “this too shall pass”:)) så 🙂 d va mina råd lycka till 🙂

 4. Mitt problem var att jag “comfort feed” henne. Ibörjan tog hon inte nappen och varje gång grät fick hon brösten! Inte bra det för nu har vi problem på natten!;(

  1. Jag var levande napp för T eftersom hon tog inte napp. Prim kör lite så nu men hon får ta napp ibland. Hon har fått ligga och skrika sig riktig hungrig också. Så fort jag lägger tillbaka henne i babynestet så vaknar hon. Vill hela tiden vara mage mot mage

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge