Igår var det Thai-Morsdag!

Jag började skriva denna inlägg igår men den låg kvar i utkast-korgen, sorry!

I Thailand är det stort med Morsdag och Farsdag, för man har bestämt för länge sedan att det skulle vara på Kungens- och Drottningens födelsedag. Hela nationen får ledig! Vi Thai hyllar och avgudar vår kung och drottning som nationens mor och far, det ni! Det är svårt att förstå vi här i västvärlden. Jag, personligen “avgudar” inte och genom att säga så riskerar jag att få en skithög på mig och har retat upp många av mina landsmän som vördar vår Kung och Drottning till 200%. Kungen är gud. VI Thai älskar vår Kung… och Drottning… å man talar inte illa om någon i kungafamljen. Inte öppet. Kungens finns i mitt hjärta, som Buddha…det räcker bra så.

image

Mordag (och Farsdag) i Thailand är oerhört stort. Man dekorerar gator, vägar, byggnader med bilder på drottningen, gilanger, ljusslingor och hyllningsfraser. Dekoration brukar komma upp typ 2 veckor innan å vara kvar 2 veckor efter, om inte längre.

image

 

I stora som små städer/byar har man också hyllningsparad och dans.

image

I skolor anordnar man hyllningsceremonier där alla barnen kan hylla sina mammor och visa tacksamheten genom att ge blommor eller blomkransar. Har man inte sin mamma på plats får man ta en kvinnlig familjemedlem eller en lärarinna! Fantastiskt va!? Att bli hyllad på detta viset av sitt barn. Farsdag gör man samma sak… Å så har vi Lärarnasdag som elverna kan visa sin tacksamhet på samma sett genom att ha en sådan ceremoni.

image

Jasmin- och roskransar…

image

Här har vi en mamma som gör allt för sina barn på tåget klass3 med hårda trä-sitsar

image

 

Bilder: Thailandforchildren.com